Groen wil boycot Winterspelen Sotsji
Eva Brems. Foto: Photo News

Groen wil geen Belgische of Europese politici op de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Sotsji. Vanavond gaat ook een delegatie groenen naar een kiss-in voor het Russische consulaat in Antwerpen.

De partij wil dat ons land rechtstreeks en via de Europese en internationale kanalen druk zet op Moskou om de strenge Russische antiholebiwet te doen schrappen. Belgische of Europese politici moeten wegblijven van de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji, vindt Groen. Ook Open VLD’er Jean-Jacques De Gucht neemt de wet op de korrel.

‘Het is aan onze politici om duidelijk aan te geven dat Poetin de grens heeft overschreden en dat voor ons mensenrechten primeren boven het goeddunken van de president’, vinden kamerlid Eva Brems en Europees parlementslid Bart Staes. Een delegatie groenen zal vanavond afzakken naar een kiss-in voor het Russische consulaat in Antwerpen.

Gisteren vroeg SP.A’er Jan Roegiers aan minister van Sport Philippe Muyters om een krachtdadig signaal aan de Russische president Poetin. Muyters vreest een diplomatieke rel en reageert voorlopig niet. Al kan dat in de toekomst wel nog gebeuren, klinkt het.

Door de nieuwe Russische antiholebiwet is ‘homoseksuele propaganda’ verboden. Rusland heeft ook al laten verstaan dat de wet geldt tijdens de Spelen. Verschillende organisaties, beroemdheden en politici spraken zich de jongste dagen al uit voor een boycot of politiek protest. De Britse tv-presentator en komiek Stephen Fry vraagt aan IOC-voorzitter Jacques Rogge om de Spelen te verhuizen.