Van koffie tot kunst, twaalf tips in Bergen
Foto: rr
In 2015 mag de Henegouwse hoofdstad Bergen een jaar lang de titel van Culturele Hoofdstad van Europa dragen. Maar u hoeft niet zo lang te wachten om de stad van premier Elio Di Rupo met een bezoekje te vereren. Twaalf tips die van pas kunnen komen.

- GROTE MARKT -

Dit stadshart met zijn prachtige oude gebouwen wordt tot een van de mooiste van België gerekend en is het decor van de wekelijkse Bloemenmarkt. Grote blikvanger is het stadhuis met zijn merkwardige gevel, uit de 15de eeuw. Het bronzen aapje aan de poort, ook wel de Grote Wacht genoemd, brengt volgens de legende geluk. Als u langs de omheining van het stadhuis wandelt, komt u terecht in de Jardin du Mayeur, een echte oase van groen en rust.

 

- LES GRIBAUMONTS -

Lisa Calcus, die achter het fornuis staat van dit restaurant, was in 2012 de uitverkoren Lady Chef of the Year. Ze brengt in haar restaurant een moderne keuken met eenvoudige Frans-Belgische bereidingen, maar onze culinair recensent was destijds vol lof over zijn bezoek aan haar restaurant. 'Verfijning en lichtheid zijn niet de hoofdkenmerken van deze keuken, smakelijkheid en generositeit des te meer', klonk het toen.

Rue d'Havré 95, www.restaurantlesgribaumonts.be

 

- HOTEL ST JAMES -

Een statig herenhuis uit de 18de eeuw werd een tiental jaar geleden omgebouwd tot een klein charmehotel aan de drukke Place de Flandre, op wandelafstand van de Grote Markt. De historische gevel staat in schril contrast met het hedendaagse inteieur, waar de sobere kamers aan alle moderne wensen voldoen.

Het hotel had zoveel succes dat een aantal jaar terug werd besloten om een nieuwbouw aan de achterkant van het oude pand neer te poten, met twaalf extra kamers. Het ontbijtbuffet staat klaar in de moderne eetruimte, waar enkel een originele schoorsteen nog herinnert aan het karakter van het oude herenhuis. In het stijlvolle salon met grote comfortabele zetels geniet u van een drankje.

Place de Flandre 8, www.hotelstjames.be

 

- LES ANCIENS ABATTOIRS -

Dit oude slachthuis op de site is sinds 2006 een polyvalente hal, voor hedendaagse kunst. Bezoekers moeten evenwel niet alleen oog hebben voor de (tijdelijke) tentoonstelling, ook de locatie zelf is een pareltje. Les Abattoirs werden in de 19de eeuw gebouwd toen de Trouile nog doorheen het gebouw stroomde. De site werd in 1985 geklasseerd.

Place de la Grande Pêcherie

 

- LA VERR'HIER -

Bergen is een studentenstad en dat vertaalt zich ook in de uitgaangsgelegenheden. Wie cocktails wil drinken in het gezelschap van een iets ouder publiek, kan terecht bij La Verr'hier dat anderzijds ook dienst doet als restaurant.

Eten doet u in een ruim pand met groenhuisallures (komt door het glazen dak): de bakstenen muren en stalen details doen industrieel aan, terwijl barokke kroonluchters en leren sofa's het geheel aankleden.

Rue de la Clef 19, www.laverrhier.com

 

- BELFORT -

Bergen heeft het enige Belgische Belfort in barokstijl. Het dateert uit de zeventiende eeuw en staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Ook al noemde Victor Hugo het een beetje oneerbiedig 'een reusachtige theepot met onder zijn buik vier kleine theepotjes', blijft het een majusteus bouwwerk dat u moet gezien hebben. Met zijn hoogte van 87 meter en een beiaard met 49 klokken is het bouwwerk ronduit imposant. Momenteel wordt een restauratie van dertig jaar afgerond met een belevingscentrum.

 

- LA VIE MODERNE -

Voor originele meubels en leuke interieurspullen, springt u even binnen bij La Vie Moderne. Verwacht u aan een kleurenexplosie en spullen die u niet noodzakelijk nodig hebt, maar wel handig van pas komen. Op de eerste verdieping van het pand worden regelmatig tijdelijke tentoonstelling in fotografie of beeldende kunst georganiseerd.

Rue des Fripiers 19, www.laviemoderne.be

 

- LA TABLE DU BOUCHER -

Deze zaak van Luc Broutard werd in 2010 nog verkozen tot brasserie van het jaar. Niet alleen is La Table du Boucher élke dag open, een driegangenmenu wordt u al voor 35 euro voorgeschoteld. Zoals de naam al doet vermoeden kunt u hier kiezen tussen een groot aanbod vleesgerechten, die vergezeld gaan van een ruime wijnselectie.

Rue d'Havré 49, www.latableduboucher.be

 

- MAC's -

Het Musée des Arts Contemporains (Mac's) op de mijnsite Grand-Hornu, in 2012 door Unesco erkend als werelderfgoed en alleen al vanwege de industriële archeologie een bezoek waard, blikt deze zomer terug op het werk van de Duitse beeldhouwer Bernd Lohaus, die een sleutelrol speelde in de Belgische kunstscene.

Zijn werk is nog dagelijks te zien in de permanente presentaties van het Smak in Gent en het Middelheim in Antwerpen, maar dit is de eerste grote overzichtstentoonstelling sinds zijn dood in 2010.

Rue Sainte-Louise 85, www.mac-s.be

 

- LA CINQUIEME SAISON -

Het is een beetje zoeken naar La Cinquième Saison, het restaurant van Pierre-Yves Gosse - het kleine restaurantje zit immers verscholen in een steegje - maar het is de zoektocht meer dan waard. Gosse is bekend om zijn actuele bereidingen van streekklassiekers met producten uit de omliggende boerderijen. Acht gangen (zoals u hier kunt eten) is er dus geen te weinig, als u de lovende recensies mag geloven.

Rue de la Coupe 25, reserveren via 065/728262

 

- BEAUX-ARTS MONS -

Het Musée des Beaux-Arts de Mons (BAM) werd pas in 2007 opgeleverd, maar moest al snel een renovatie ondergaan voor een aantal constructefoutjes. De capaciteit is opgetrokken tot 2.500 vierkante meter expositieruimte zodat er ook grote tentoonstellingen kunnen plaatsvinden.

Het museum, vlakbij de Grote Markt heropent opnieuw de deuren met de tentoonstelling Andy Warhol: life, death and beauty. Deze expo gaat doorheen zijn hele oeuvre op zoek naar de kunstenaar zijn band met spiritualiteit en religie. In totaal zullen er bijna 130 belangrijke werken handen, zowel schilderijen, zeefdruk en foto's.

Rue Neuve 8, www.bam.mons.be

 

- LA MADELEINE -

Dé plek om vis te eten in Bergen, waar Luc Broutard in La Table du Boucher focust op vlees, komt u hier voor lekkers uit de zee. Het restaurant, gevestigd in een voormalige brouwerij, ziet er misschien weinig uitnodigend uit van de buitenkant, maar eens binnen is daar niets meer van te merken.

Er is geen vast menu, maar de chef zal u verrassen met heerlijke visgerechten. Ook een aanrader voor theeliefhebbers, want La Madeleine kan meer dan dertig soorten thee aanbieden, voor na de maaltijd.

Rue de la Halle 42, www.restolamadeleine.be