Vier mierzoete desserten om het Suikerfeest te vieren
Foto: ss
Na een maand van vasten vieren moslims vandaag het 'Kleine Feest', bij ons beter gekend als het Suikerfeest. Dat gaat traditioneel gepaard met overvloedig eten en, hoe kan het anders, veel zoetigheid. Wij gingen op zoek naar vier typische desserten die u - al dan niet zonder veel moeite – ook zelf kunt maken. Dat u niet hebt deelgenomen aan de ramadan, zien we wel even door de vingers.

- BAKLAVA -

Dit gebakje op basis van filodeeg, noten en siroop (u kunt ook honing gebruiken) is een alomtegenwoordige favoriet. De keuze voor walnoten of pistachenoten is vrij te bepalen. De stroop kunt u bovendien zelf maken door water, suiker, honing en citroensap aan de kook te brengen. Vervolgens besmeert u een ingevette ovenschaal met deeg, boter, noten, eventueel met kaneel, tot je verschillende laagjes krijgt. Ongeveer een uurtje in de oven, afwerken met siroop en klaar!

 

- ZANDKOEKJES MET AMANDELEN -

Voor dit recept deden we een beroep op het boek van Marie Chemorin, die in Baklava: zoetigheid uit duizend-en-een-nacht de meest haalbare bereidingen uit het Midden-Oosten uiteen zet.

U heeft enkel bloem, poedersuiker, één ei en een handvol gehakte amandelen nodig. Dit alles mengt u tot een deegmassa, die u vervolgens ongeveer 30 minuten lang bakt in de oven. Het resultaat zijn goudbruine en erg knapperige koekjes!

 

- BASBOESA -

Dit traditionele nagerecht, ook wel 'yoghurtcake' genoemd, wordt vooral geassocieerd met Egypte. Het precieze recept varieert echter van streek tot streek. De cake bestaat voornamelijk uit griesmeel en yoghurt. Daarnaast heeft u ook suiker, eieren en bakpoeder nodig.

Verder zijn de mogelijkheden eindeloos: u kunt er naar hartenlust verpulverde amandelen, kokosschilfers of zelfs abrikozenjam aan toevoegen. Ook rozenwater, typisch voor desserts uit het Midden-Oosten, is een erg populair ingrediënt voor deze yoghurtcake.

 

- KENAFEH -

Voor de échte zoetekauwen is er kenafeh: een gerecht dat het lekkerst zou zijn in de Palestijnse stad Nablus, op de Westelijke Jordaanoever. Dat is namelijk de thuisstad van dit kleverige en behoorlijk zware dessert, op basis van deeg en een zachte kaas, waar vervolgens een erg zoete stroop over heen wordt gegoten. Tenslotte wordt kenafeh afgewerkt met pistacheschilfers en oranjebloesemwater.

Het maken van kenafeh is echter een behoorlijk tijdrovende en intensieve bezigheid, waar ueen dag op voorhand aan dient te beginnen. Enkel voor gevorderden dus!