‘Vlaanderen moet Poetin onder druk zetten’
Jan Roegiers. Foto: FVV

De roep om de Winterspelen in het Russische Sotsji te saboteren of zelfs te verhuizen, klinkt steeds luider. Reden? De nieuwe discriminerende antiholebiwet. SP.A’er Jan Roegers wil ook vanuit Vlaanderen de druk opvoeren. Vandaag bracht Human Rights Watch een rapport uit dat duidelijk maakt dat binnenlandse kritiek op de Spelen door de regering afgestraft wordt. Verschillende journalisten werden al bedreigd.

Nog zes maanden en de Winterspelen in het Russische Sotsji kunnen - normaalgezien - van start gaan. Maar de kritiek op het beleid klinkt steeds luider. Gisteren vroeg de Britse tv-presentator Stephen Fry in een emotionele brief aan de IOC-voorzitter Jacques Rogge om de Spelen te verhuizen. Fry vergeleek de Russische president Poetin met Hitler, wegens diens recente invoering van de antiholebiwet. Die verbiedt ‘homoseksuele propaganda’. De wet zal ook gelden tijden de Spelen.

Vlaams parlementslid Jan Roegiers (SP.A) vraagt aan Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) om het IOC ‘officieel’ aan te spreken. ‘We moeten de druk op Poetin opvoeren, ook vanuit het kleine Vlaanderen.’ Roegers wil van Muyters nog weten of de veiligheid en integriteit van de atleten kan gegarandeerd worden.

Vandaag komt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch naar buiten met nog meer beschuldigingen. Het publiceerde een rapport over bedreigingen aan het adres van al wie kritiek uit op de voorbereiding van de Spelen. Onder meer journalisten en bloggers behoren tot de slachtoffers.

Journaliste Svetlana Kravchenko, een locale reporter, getuigt aan Human Rights Watch over censuur, bedreigingen en intimidatie. Een ander journalist, Nikolai Yarst, werd door de politie aangehouden onderweg naar een interview met een ambtenaar van het Sotsji Onderzoeksbureau.

Het volledige rapport vindt u op de website van Human Rights Watch.