SP.A Antwerpen zit met mannentekort voor 2014
Foto: Joris Snaet

In Antwerpen heeft de SP.A meer topvrouwen dan de partij nodig heeft, het aanbod ‘sterke mannen’ oogt daarentegen schraler. De afdeling is dringend op zoek naar een mannelijk boegbeeld, en die komt liefst van buiten de stad.

Met Monica De Coninck, Yasmine Kherbache, Kathleen Van Brempt, Caroline Gennez, Maya Detiège, Güler Turan, Fauzaya Talhaoui en ook Kathleen Deckx heeft de SP.A in de provincie Antwerpen een kransje vrouwelijken om u tegen te zeggen. Drie van hen trekken een lijst in 2014. Gevolg: op de tweede plaats staat een man, zo wil het ritsprincipe.

Sinds oud-burgemeester Patrick Janssens de politiek aan de wilgen heeft gehangen, kampt de SP.A met een schrijnend gebrek aan nationaal bekende, populaire mannen. Vakbondsman Rudi Kennes raakte in 2010, in volle Opel-heisa, niet verkozen vanaf een vierde plaats, een herkansing in de top vijf zit er allicht niet in. Karim Bachar heeft het nadeel dat hij net als de meeste vrouwen hierboven uit Antwerpen komt.

Op provinciale lijsten wordt immers best afgewisseld tussen iemand van ’t Stad en iemand van buiten ’t Stad. Hetzelfde geldt voor Vlaams parlementslid Bart Martens, voor een Hicham El Mzairh en voor de beloftevolle backbencher Toon Wassenberg.

Voormalig schepen Robert Voorhamme heeft wel de carrure voor de top vijf. Maar hij heeft geen nationale ambities meer, vermits hij in oktober voorzitter wordt van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen (AUHA).

SP.A-voorzitter Bruno Tobback maakt zich weinig zorgen. 'Wie zoveel sterke mensen in de rangen heeft, heeft een luxeprobleem. Dat zal zichzelf wel oplossen.'

Dat Moncia De Coninck als minister de federale lijst trekt, lijkt een certitude. Maar toch sluiten sommige SP.A'ers niet uit dat De Coninck plaats maakt voor de beloftevolle Kherbache. Yasmine Kherbache wordt echter vooral genoemd als Vlaamse kopvrouw.

SP.A zkt. mannen in A
Lees meer in de krant