Stephen Fry vergelijkt Poetin met Hitler
Stephen Fry. Foto: Photo News

In een brief aan de Britse premier David Cameron en IOC-voorzitter Jacques Rogge waarschuwt de Britse presentator en komiek Stephen Fry voor Poetins houding tegenover homoseksualiteit. Fry is zelf homo en jood.

Fry schrijft de brief naar aanleiding van de nieuwe Russische antiholebiwet. De Russische president Poetin voerde op 30 juni van dit jaar een verbod in op ‘homoseksuele propaganda’. De wet is ook geldig tijdens de Olympische Winterspelen van 2014 in Sotsji. De Russische minister van Sport Moetko zei vorige week dat atleten zich aan de plaatselijke wetgeving moeten houden.

Stephen Fry vergelijkt de houding van Poetin met de behandeling van joden door Hitler in de jaren dertig. Enkele fragmenten uit de brief:

‘Ik hoop dat iedereen met een hart voor sport zich de vlek op de vijf Olympische ringen zal herinneren, toen de Olympische spelen van 1936 in Berlijn plaatsvonden, en dat terwijl een tiran (Hitler, red.) drie jaar eerder een wet had uitgevaardigd die een minderheid achtervolgde en uitsloot. De enige fout van die minderheid was het ongeluk van haar geboorte. Hij bande joden van academische carrières en publieke functies, hij zorgde dat de politie een oogje dichtkneep bij vechtpartijen. Hij beweerde dat joden de zuiverheid en traditie van de Duitsers besmetten.’

‘Poetin herhaalt die misdaad, alleen is het deze keer gericht tegen homoseksuelen, biseksuelen en transgenders. Afranselingen, moorden en vernederingen worden door de politie genegeerd. Discussies over homoseksualiteit zijn verboden. Het is niet voldoende om te zeggen dat homoseksuele Olympische atleten al dan niet veilig zullen zijn in het atletendorp. Een ban van de Russische Winterspelen van 2014 is essentieel. Laat ze ergens anders doorgaan, waar je maar wil. Poetin mag absoluut geen goedkeuring krijgen van de beschaafde wereld.’

De volledige brief vindt u op de persoonlijke website van Stephen Fry.