‘Homoseksualiteit is een ziekte die niet gepromoot moet worden’
Foto: AP

Oud-PSV-voetballer Mateja Kezman heeft zich gemengd in het debat over homoseksualiteit in de voetballerij. Volgens de Serviër is ‘homoseksualiteit een ziekte die niet gepromoot moet worden’

Sinds enkele dagen woedt in Nederland een nieuw debat over homoseksualiteit in het voetbal. Aanleiding is het feit dat de Nederlandse voetbalbond KNVB met een boot deelnam aan de Canal Pride in Amsterdam.

Voor Kezman was dat alvast een brug te ver. ‘Homoseksualiteit een ziekte die niet gepromoot moet worden,’ aldus de voormalige topschutter in een Servische krant.

Kezman had er ook problemen mee dat de Nederlandse bondscoach Louis Van Gaal op de boot aanwezig was. 'Ik zal hem niet opbellen om het hem persoonlijk te vertellen, maar ik heb er problemen mee dat hij zoiets doet.'

Van der Gijp

Eerder deze week zorgde ook de Nederlandse oud-international René van der Gijp voor opschudding in het programma Voetbal International.

“Ik moet zeggen, voor mij hoeft het niet zo heel erg dit. Dat gedoe met voetballers die uit de kast moeten komen. Laten we gewoon weer even normaal doen. Er zijn gewoon weinig homofiele voetballers. Er zullen er wel een of twee zijn, maar voetbal is geen sport voor homo’s’, aldus de oud-international.

‘Als je homo bent, dan ga je gewoon in een kapperszaak werken’, aldus nog Van der Gijp. De uitspraken van Van der Gijp deden in Nederland flink wat stof opwaaien. De oud-voetballer kreeg onder meer het verwijt een homohater te zijn. Maar die verwijten raken Van der Gijp naar eigen zeggen niet.

‘Ik voel me niet aangesproken als iemand mij voor homofoob uitmaakt. Als er íemand is die het helemaal geen reet kan schelen wat iemand met zijn leventje doet, ben ik het. Ik snap nog steeds niet wat ik fout heb gezegd. Als er homoseksuele voetballers zijn die niet uit de kast durven, dan is het veel meer angst voor de reacties van familie en vrienden, dan voor de spelersgroep’, aldus Van der Gijp aan het NRC.

Van der Gijp stoort zich aan het feit dat voetbal wordt neergezet als intolerant, omdat homo’s niet uit de kast zouden durven komen. ‘Ik geloof dat voetbal de meest tolerante beroepsgroep is op aarde. Er zijn gewoon niet zo veel homo’s. Ik heb in de kleedkamer nooit meegemaakt dat homofilie een issue was, of dat daar een zwaar gesprek over gevoerd is. ‘