N-VA zoekt vrouwen
Als Siegfried Bracke naar Europa trekt, wordt kamerlid Sarah Smeyers mogelijk lijsttrekker in Oost-Vlaanderen. Foto: BDW

N-VA is dringend op zoek naar vrouwen om op 25 mei volgend jaar de lijsten te trekken bij de moeder van alle verkiezingen. Anders dreigt de partij van Bart De Wever zich met alleen maar mannelijke lijsttrekkers aan de kiezer te kunnen presenteren.

‘We hebben inderdaad een probleem’, erkent ondervoorzitter Ben Weyts.  ‘We moeten ons niet schamen voor ons palmares. Bijvoorbeeld 14 van de 27 kamerleden zijn vrouwen. Maar op het vlak van de lijsttrekkers moeten we een inspanning doen. Dat wordt geen eenvoudige klus.’

Weyts heeft gelijk. Heel wat kopmannen lijken bij voorbaat vast te liggen. In Limburg trekken Jan Peumans (Vlaams Parlement) en Steven Vandeput (Kamer), in Antwerpen Bart De Wever (Vlaams Parlement) en Jan Jambon (Kamer), in Vlaams Brabant Ben Weyts (Vlaams Parlement) en Theo Francken (Kamer) en in Oost-Vlaanderen Matthias Diependaele (Vlaams Parlement) en Siegfried Bracke (Kamer). Mocht Bracke toch voor Europa kiezen, dan staat de deur open voor Kamerlid Sarah Smeyers.

In het verleden speelde de N-VA vooral Helga Stevens en Frieda Brepoels als lijsttrekker uit. Maar Stevens moet het nu afleggen tegen Matthias Diependaele, de fractieleider in het Vlaams Parlement. Brepoels heeft heel wat politieke ervaring. Maar zij lijkt te willen uitbollen als burgemeester van Bilzen. Hiervoor nam ze ook ontslag als europarlementslid.

De bekendste en wellicht ook bekwaamste vrouw blijft Liesbeth Homans. Zij kan in Antwerpen evenwel moeilijk over De Wever of Jambon – die hoewel hij geen kandidaat is steeds meer genoemd wordt als nieuwe partijvoorzitter – heenspringen.