Ask.fm onder vuur na zelfmoord Britse tiener

De sociale netwerksite Ask.fm ligt opnieuw onder vuur na de zelfmoord van een 14-jarige Brits meisje. Het meisje stapte afgelopen vrijdag uit het leven na wekenlange pesterijen op Ask.fm.

vWas Facebook al een broeihaard voor pesterijen, dan gaat Ask.fm nog een stapje verder. Maak je een profiel op het sociale netwerk uit Letland aan, dan kunnen mensen je vragen stellen. Die verschijnen dan voor iedereen zichtbaar met je antwoord op je pagina.

Maar terwijl de beantwoorders zich met naam, toenaam en foto blootgeven, hullen de vraagstellers zich in anonimiteit. Waardoor de vragen variëren van banale pubermijmeringen tot kwetsende opmerkingen of haatmail.

Ook het Britse meisje Hannah Smith werd het slachtoffer van cyberpesterijen. Zij kreeg de voorbije weken op Ask.fm tientallen opmerkingen op haar uiterlijk. Iemand zei haar ook dat ze beter zou sterven.

Vrijdagnamiddag trof de familie het meisje dood aan in haar slaapkamer. Dave Smith, de vader van het meisje, heeft de Britse autoriteiten opgeroepen om Ask.fm te sluiten om op die manier te voorkomen dat er nog meer slachtoffers vallen.

Smith is lang niet het eerste slachtoffer van pesterijen op Ask.fm. Maar haar dood lijkt het debat over de omstreden site wel opnieuw aan te wakkeren. Honderden Britse ouders hebben al petities getekend die het einde van Ask.fm vragen. Bovendien heeft de Ierse overheid aan Letland gevraagd om te onderzoeken welke maatregelen het kan nemen tegen de website.

De stichters van Ask.fm lijken het hoofd in het zand te steken voor het probleem. Volgens hen zijn de pesterijen een illustratie van een ontspoorde maatschappij en een gebrek aan internetvoeding. ‘Ask.fm is een tool die mensen laat communiceren, net als pen en papier. De kritiek op onze website is dan ook grotendeels misplaatst,’ klonk het enkele maanden geleden.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan telefonisch terecht bij Tele-Onthaal (106) of bij de Zelfmoordlijn (02-649.95.55) en op de websites www.tele-onthaal.be of www.zelfmoordlijn.be

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig