Verdwijnt roaming in de Benelux?
Foto: Photo News

België, Nederland en Luxemburg hebben de intentie om de roamingtarieven voor gsm-gebruik af te schaffen in de Benelux. Dat is te horen bij de Benelux-Unie. Wanneer die afschaffing er komt is echter nog niet zeker.

België is het derde duurste land in Europa voor mobiel bellen. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. Nederland is zelfs koploper in het lijstje. Minister van Economie en Consumenten Johan Vande Lanotte nuanceert echter dat de cijfers dateren van 2011 en althans voor België achterhaald zijn.

“De drie landen van de Benelux hebben de intentie geuit om de roamingkosten binnen hun zone te laten vallen”, zegt Luc Willems, adjunct-secretaris-generaal van de Benelux-Unie. Op die manier zouden de gsm-kosten, althans voor mensen die vaak de grens oversteken, enigszins dalen.

De maatregel kent een lange geschiedenis. Al in 2008 diende CD&V een resolutie in om de roamingkosten af te schaffen in de Unie, maar nu zou het dossier toch in een stroomversnelling zitten.

“Eind september zitten we opnieuw rond de tafel met de bevoegde ministers van de drie landen”, zegt Luc Willems. “Veel zal echter afhangen van Europa. De bevoegde commissaris, Neelie Kroes, heeft immers ook al laten verstaan deze legislatuur nog iets te willen veranderen aan de roaming binnen de EU.”