Al-Qaeda plande ‘iets groots’ tegen Amerikaans doelwit
Foto: AP

De Amerikaanse beslissing om een reeks ambassades en consulaten in vele landen te sluiten en een reiswaarschuwing aan Amerikanen in het buitenland uit te vaardigen, is volgens berichten in Amerikaanse media tot een afgeluisterd telefoongesprek terug te voeren.

Gelijklopend berichtend uit regeringskringen, meldden de krant Los Angeles Times en het CBS-News dat een telefoontje was afgeluisterd tussen voorman Ajman al-Zawahiri van al-Qaeda en zijn chef voor het Arabisch schiereiland in Jemen, Nasser al-Wuhayshi. Daarbij heeft de Egyptenaar bevel gegeven vorige zondag een Amerikaans doelwit aan te vallen. Het zou ‘iets groot’ zijn geweest, aldus CBS.

Volgens de New York Times ging het om onderschepte elektronische boodschappen.

CNN meldde dat al-Zawahiri al-Wuhaysji had gevraagd ‘iets te doen’.

Op een persconferentie weigerde woordvoerster Marie Harf van het State Department in te gaan op de precieze aard van de dreiging.

Volgens Amerikaans parlementslid Adam B. Schiff is er nu overleg omtrent de vraag of Al-Qaeda de aanval heeft uitgesteld of een ander doelwit heeft uitgekozen. ‘Ik denk dat zij (de inlichtingendiensten) niet met zekerheid weten waar en wanneer de aanslag kan plaatsvinden’, zo citeerden media het Congreslid.

Negentien Amerikaanse ambassades en consulaten blijven nog de hele week gesloten. Parijs en Londen houden nog enkele dagen hun ambassade in Jemen dicht houden.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig