Elke 90 seconden wordt buitenlander geflitst
Nederlanders rijden België binnen bij Hazeldonk. In de eerste helft van dit jaar werden al 66.689 noorderburen met een zware voet geflitst in ons land. Foto: Peter Hilz/hollandse hoogte

De federale politie flitst elke negentig seconden een buitenlandse hardrijder op onze snelwegen. Een op de drie boetes gaat naar Nederlanders. Zij krijgen het pv voortaan automatisch in de bus – en betalen ook braafjes.

 

Buitenlanders zijn zwaar oververtegenwoordigd in de statistieken van de snelheidsovertredingen. Per vier keer dat een flitspaal een hardrijder betrapt, zit daar een buitenlander tussen. Tijdens de eerste helft van dit jaar betrapte de politie 179.141 bestuurders met een buitenlandse nummerplaat. Onder hen 66.689 Nederlanders, meer dan één op de drie. En dat zijn de cijfers tot voor het begin van de zomervakantie, een periode waarin traditioneel veel Nederlanders door ons land naar het zuiden trekken.

De Nederlandse hardrijders mogen zich in ons land niet meer onaantastbaar wanen. Sinds december vorig jaar is er een akkoord tussen Nederland en België, waardoor de politie makkelijk de identiteit van de overtreders kan opzoeken.

Met Frankrijk bestaat er sinds juli vorig jaar zo’n akkoord. In de eerste jaarhelft lieten 33.141 Fransen zich betrappen op onze snelwegen. En het werkt ook omgekeerd, zo werden er in de voorbije maand juli 53.000 Belgen geflitst in Frankrijk.

‘Door het akkoord zijn we niet meer verplicht om buitenlandse hardrijders aan de kant te zetten’, zegt Michaël Jonniaux, directeur van de federale wegpolitie. ‘Ook op basis van de vaststellingen van onbemande flitscamera’s kunnen we een proces-verbaal opstellen.’

Een gelijkaardige afspraak met zo goed als alle Europese landen treedt in november in werking. Vanaf dan kan geen enkele Europeaan nog ongestraft hardrijden op de Belgische wegen.

‘De samenwerking gaat een effect hebben op het gedrag van buitenlandse bestuurders’, zegt Jonniaux. ‘Nu hebben bestuurders wel nog aandacht voor de verkeersveiligheid in eigen land, maar denken ze dat ze niet gestraft worden als ze eenmaal over de grens zijn. Dat tijdperk is voorbij.’

Uit de eerste cijfers blijkt overigens dat zeven op de tien Nederlanders en de Fransen hun boete effectief betalen als ze in de bus valt. ‘Het is aan het parket om te beslissen wat er gebeurt met de andere 30 procent’, zegt Jonniaux.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig