De hamvraag blijft, kan de kweekburger een vegetarisch alternatief worden?
Foto: REUTERS

De Nederlandse wetenschapper Mark Post heeft maandag zijn eerste ‘kweekburger’ officieel voorgesteld in Londen. Hoewel er nog steeds stamcellen van een koe voor nodig zijn, spreken sommigen van een vegetarisch alternatief, al zijn lang niet alle vegetariërs daarvan overtuigd.

Post ontwikkelde zijn kweekburgers uit bezorgdheid over de toenemende vleesconsumptie. Het kunstmatig geproduceerde vlees moet volgens hem echter niet onderdoen voor ‘echte’ varianten. ‘Het smaakt gewoon naar vlees, dit is echt vlees, hetzelfde als wat in de supermarkt ligt’, aldus de wetenschapper in de Nederlandse krant Trouw.

Eén koe zou genoeg stamcellen voorzien voor duizenden hamburgers, van onnodig dierenleed en een zware impact op het milieu is dan zo goed als geen sprake meer, maar kunnen we wel spreken van een vegetarisch alternatief?

Volgens Jaap Korteweg - het brein achter het succesvolle concept van De Vegetarische Slager, met meer dan 500 verkooppunten in Nederland en binnenkort ook ééntje in België - alvast niet. De innovatieve landbouwer trok vandaag ook naar Londen. Niet uit nieuwsgierigheid of steun voor de hamburger van Post, maar om zijn eigen hamburger-zonder-vlees in de verf te zetten.

Die hamburger, de mc²burger, op basis van de lupineboon is volgens hem het enige volwaardige vegetarische alternatief, en is daarbovenop ook nog eens een product waarvan de smaak en textuur elke carnivoor doet smelten, aldus Korteweg.

‘Het product kan waarschijnlijk meer omnivoren overtuigen’

Tobias Leenaert van het Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA), de organisatie achter ‘Donderdag Veggiedag’, vindt de kweekburger alvast een aantrekkelijk idee om meer mensen te overtuigen van een vegetarische levensstijl. ‘Als de smaak en de textuur dat van echt vlees benadert en aan vlees doet denken, kan het product waarschijnlijk meer omnivoren overtuigen, en dat is een goede zaak’, aldus Leenaert.

Hoewel het momenteel nog geen volwaardig vegetarische alternatief betreft - er zijn nog steeds stamcellen van gedode dieren voor nodig - meent Leenaert dat het op termijn mogelijk zal zijn om van kunstvlees een perfect vegetarisch alternatief te maken. ‘We menen dat kunstvlees een piste is die verder onderzocht moet worden, maar minstens evenveel of meer aandacht en middelen moeten gaan naar meer evidente vleesalternatieven, zoals de nieuwste generatie producten met een goede bite’, klinkt het nog in een berichtje op de website.

Alexia Leysen, initiatiefneemster van de bewustwordingscampagne Dagen Zonder Vlees, vindt het onderzoek en productie van de kweekhamburger alvast een goed initiatief, zowel voor het milieu als voor dierenwelzijn. ‘Ik ben alvast benieuwd naar wat het geeft en waar het naar smaakt’, aldus Leysen.