De Vlaamse bedrijfswereld is geen voorstander van de .vlaanderen-extensie, die vanaf eind 2014 beschikbaar zal zijn. Dat schrijft het ICT-vakblad Data News. De Belgische domeinnaambeheerder DNS Belgium heeft de officiële toestemming gekregen om de extensie in gebruik te nemen.

Uit een rondvraag van BeCommerce, een verening van bedrijven actief in e-commerce, blijkt dat 73% van de 291 ondervraagde bedrijven het nut niet inzien van een Vlaamse domeinnaam.

De bedrijven hebben vooral praktische bezwaren. 'Heel wat bedrijfsleiders vinden .vlaanderen te lang en te weinig internationaal. Ze zien geen economische meerwaarde in het top level domein en zouden vooral uit defensieve overwegingen een .vlaanderen aankopen', zegt Patricia Ceysens, voorzitter van Becommerce en Vlaams oppositielid voor Open VLD.

Steden en gemeenten vinden het anderzijds wel een goed initiatief. '62 procent van de 258 steden en gemeenten die gereageerd hebben, heeft inderdaad de intentie om de stads of gemeentenaam te koppelen aan het top level domein', aldus Ceysens.

Aan de toekenning ging een lange procedure vooraf, die uit een strenge financiële en technische evaluatie bestond. Zo zit de domeinnaam .vlaanderen nu in de laatste fase voor de ingebruikneming. ‘We kunnen met zekerheid stellen dat de extensie er eind 2014 komt’, zegt Philip Du Bois, manager van DNS Belgium.

De Vlaamse overheid hoopt dat lokale bedrijven, organisaties en burgers dankzij de extensie de kans krijgen een online identiteit op te bouwen die verbonden is met Vlaanderen. Ze wil hen op die manier de kans geven zich te onderscheiden en hun band met Vlaanderen te benadrukken.