‘Plastische chirurgie maakt je niet (veel) mooier’
Foto: Shutterstock

Teleurstellend nieuws voor mensen die denken dat ze er veel jonger kunnen uitzien dankzij plastische ingrepen als ooglidcorrecties en wenkbrauwlifts. Uit een nieuw onderzoekt aan het Lenox Hill Hospital in Manhattan blijkt dat het verjongende effect van plastische chirurgie betrekkelijk klein is.

Onderzoekers vroegen aan een groep proefpersonen om foto’s te bekijken van mensen tussen 42 en 73 jaar die een plastische ingreep hadden ondergaan. De respondenten waren niet op de hoogte dat de mensen aan hun gelaat lieten sleutelen. Een andere groep kreeg foto’s te zien van dezelfde mensen, maar dan voor hun operatie. Ook zij wisten niets van de achterliggende studie. Beide groepen moesten de mensen op de foto’s beoordelen op aantrekkelijkheid.

Uit hun scores blijkt dat de proefpersonen die de foto’s na de ingreep zagen, niet veel meer punten gaven dan de groep die de natuurlijke kiekjes moesten beoordelen. De wetenschappers vroegen ook om de leeftijd van de mensen in te schatten. En daaruit blijkt dat de personen die een ingreep lieten uitvoeren amper drie jaar jonger oogden dan vroeger, wanneer ze nog niet onder het mes waren gegaan.

Psychologe Nancy Etcoff suggereert dat de patiënten, die enkel voor een ooglidcorrectie of wenkbrawlift kozen, misschien te weinig lieten veranderen om een verbluffend resultaat te bekomen. ‘Bepaalde zones in hun gezicht zijn strakker, terwijl andere onbehandelde zones met rimpels en roodheid hun ware leeftijd niet verstoppen’. Volgens website The Gloss bewijst dit onderzoek dan weer dat mensen denken dat ze mooier worden van plastische ingrepen, terwijl dat in realiteit niet noodzakelijk het geval is.