Twitter past reglement aan na bedreigingen
Twitter Foto: ss

Na en tumultueuze week met zware bedreigingen aan het adres van enkele Britse feministen, pakt de sociale netwerksite Twitter uit met strengere regels, extra personeel om tweets te controleren en een meldknop voor ongepaste boodschappen.

De aanleiding voor deze aanpassingen zijn de recente bedreigingen aan het adres van enkele Britse feministen, onder wie ook een journaliste van de Britse krant The Guardian, die hadden gepleit voor de afbeelding van een vrouw op de Britse bankbriefjes.

De vrouwen, die hun slag thuishaalden toen werd besloten om het beeld van auteur Jane Austen te gebruiken op de biljetten van tien pond, werden door meerdere Twitteraars belaagd. Het ging zelfs zo ver dat de vrouwen werden bedreigd met bommen en aanranding.

Naast de journaliste kregen ook Labour-parlementslid Stella Creasy en feministe Criado-Perez zware bedreigingen te lezen. Scotland Yard zegt dat het klachten van acht mensen onderzoekt, onder meer voor doodsbedreigingen.

Tony Wang, het hoofd van Twitter in Groot-Brittannië, heeft zaterdag in persoonlijke naam zijn excuses aangeboden. 'De bedreigingen waarvan ze slachtoffer werden, zijn gewoon onaanvaardbaar, niet in de reële wereld en ook niet op Twitter', luidde het op zijn persoonlijke Twitteraccount. Daarnaast kondigde het bedrijf een aantal aanpassingen aan voor de sociale netwerksite.

Zo werd aan het huishoudreglement, dat u moet lezen alvorens u een account kan aanmaken, toegevoegd dat verbale bedreigingen niet worden geduld. Extra personeel zal daar strikter op toezien. Volgende maand wordt ten slotte ook een meldknop voor ongepaste boodschap beschikbaar.

‘Die zal wel niet voor alle gebruikers zijn, en een beetje vervelend, de meeste mensen gebruiken Twitter niet vanop een computer, maar via een of andere app’, gist internetdeskundige Clo Willaerts in het VRT-radionieuws. ‘Dus het zal wel nog even duren voor iedereen dat kan doen.’