Onze buurlanden volgen voorbeeld VS en sluiten ambassades in Jemen
De Amerikaanse ambassade in Jemen Foto: EPA
Na de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Duitsland hebben ook Frankrijk en Nederland besloten om hun ambassades in Jemen 'enkele dagen' te sluiten, na terreurdreigingen van Al Qaeda.

De Franse president François Hollande zei rechtstreeks en onrechtstreeks informatie te hebben gekregen van dreiging van aanslagen vanwege Al Qaeda tegen Franse inplantingen in het buitenland of tegen Fransen.

De president noemde de dreiging 'buitengewoon ernstig' en zei daarom te hebben beslist de Franse ambassade in Jemen 'enkele dagen' te sluiten. Hij riep zijn landgenoten op 'zeer voorzichtig' te zijn bij hun verplaatsingen in Jemen.

Ook Nederland sluit zijn ambassade. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is er geen sprake van een gerichte dreiging, maar zou de sluiting van de andere ambassades de Nederlandse post kewtsbaarden kunnen maken.

Vijftien Belgische burgers in Jemen

Sinds 1 mei vertegenwoordigt de Franse ambassade in Jemen België, in het bijzonder voor het uitreiken van visa, omdat ons land geen eigen ambassade heeft in het land, enkel een ereconsulaat in Sanaa. 

De Belgische FOD Buitenlandse Zaken volgt de situatie op en heeft nog geen meldingen ontvangen dat Belgische doelwitten bedreigd zouden zijn. Volgens Hendrik Van de Velde, woordvoerder van Buitenlandse Zaken, verblijven momenteel vijftien burgers in Jemen.

'Het reisadvies voor Jemen, dat al sinds juni van kracht is, geldt voor België nog steeds', klinkt het nog steeds op het ministerie van Buitenlandse Zaken. 'We raden af om naar Jemen te reizen en raden alle landgenoten aan het land te verlaten.' 

Frankrijk volgt VS, Groot-Britannië en Duitsland

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Duitsland kondigde eerder zaterdag al aan dat zijn ambassade in Jemen zondag en maandag gesloten zal blijven vanwege een mogelijke terreurdreiging. Vrijdag verklaarde het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken dat ook Groot-Brittannië een aantal mensen uit de ambassade van Sanaa heeft teruggetrokken uit verhoogde bezorgdheid rond de veiligheid. 

Dat bericht volgde op de aankondiging van de Verenigde Staten dat ze zondag 22 consulaten en ambassades zullen sluiten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Volgens de VS zijn er aanwijzingen dat Al Qaeda of bevriende terreurorganisaties aanslagen plannen op Amerikaanse doelwitten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in