Zo verandert ons lichaam door de hitte
Foto: /
Wat gebeurt er eigenlijk precies in ons lichaam, nu we al zwetend en puffend de hittegolf trotseren? Weinig opbeurends, zo blijkt. Droog haar, puistjes, gezwollen handen en stinkende voeten, het zijn maar enkele van de effecten van de warmte. Gelukkig zorgen de zonnestralen wel voor een goed humeur.

Het ligt voor de hand dat we het warmer krijgen en dat ons lichaam dus probeert af te koelen, voornamelijk door te transpireren. Als we het verloren vocht niet compenseren, kan uitdroging leiden tot duizeligheid, hoofdpijn of appelflauwtes. De hitte heeft echter nog meer effecten op ons lichaam.

Zo kan je huid uitdrogen en gevoeliger worden. Wanneer je huid verbrand is, zal er zelfs nog sneller irritatie optreden, bijvoorbeeld bij overmatig zweten. Een verbrande huid functioneert namelijk minder goed en heeft het dus ook moeilijker om af te koelen.

Daarnaast zorgt de zon ervoor dat de hoornlaag, de meest oppervlakkige huidlaag, een beetje dikker wordt. Tenslotte is het een fabeltje dat blootstelling aan de zon acne vermindert. Integendeel, het vele zonlicht kan net zorgen voor een opstoot van puistjes en meeëters.

Ook je hoofd, met name de chemische huishouding in je brein, kan een beetje ontregeld raken. Dat heeft een zekere invloed op je beoordelingsvermogen. Onder invloed van de zon kom je dus wellicht wat minder scherp uit de hoek. Ook hoofdpijn is een veelvoorkomend gevolg van de aanhoudende warmte.

De nieren produceren dan weer minder urine. Ze proberen om zoveel mogelijk vocht vast te houden, wat verklaart dat je minder moet plassen. Het vele zweten is hier ook niet vreemd aan.

Helaas, je haar wordt droger en stugger onder invloed van de zon. De lichtere kleur die je haar in de zomer krijgt duidt erop dat het beschadigd is.

Verder is het steeds aan te raden een zonnebril te dragen want de zon kan een schadelijk effect hebben op je ogen.

Wanneer het erg warm is, heeft dat ook zijn gevolgen voor je bloedsomloop. Zo worden je bloedvaten wijder en gaat je bloeddruk naar beneden. Het hart gaat vervolgens sneller slaan, want het pompt meer bloed door de kleine haarvaten in de huid, die zo kunnen afkoelen.

Dat verklaart ook waarom je af te rekenen krijgt met opgezwollen handen en voeten. Doordat er meer bloed in de handen en voeten komt, worden ze een beetje dikker. Daarnaast speelt ook het vele zweten een rol in de tijdelijke zwelling: om voor de nodige koeling te zorgen, pompen de bloedvaten namelijk extra vocht naar de weefsels in de voeten en handen.

Een meer gênant probleem zijn dan weer de schimmelinfecties die vooral aan de voeten voorkomen. In deze warme temperaturen gaan je voeten sterker zweten. Temperaturen tussen de 30 en de 40 graden Celsius en een veelal gesloten en vochtige omgeving: bacteriën gedijen er maar al te graag.

Verder kan het ook gebeuren dat je spieren verkrampen. Dat is meestal een teken aan de wand, het duidt erop dat de warmte je te veel wordt. De schaduw opzoeken is de boodschap!

Volgens de Nederlandse krant De Volkskrant zou de hitte tot slot een negatief effect hebben op het libido. De hittegolf zou verantwoordelijk zijn voor een sterke daling in het aantal bezoekers van bordelen.

Het is echter niet allemaal kommer en kwel. Zo hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat het zonlicht een heilzame invloed heeft op ons humeur. Onder invloed van de zon wordt vitamine D aangemaakt, wat helpt tegen somberheid en depressieve gevoelens.