Strengere straffen voor mensenhandelaars
Foto: CP
Vanaf vandaag kunnen mensenhandelaars strenger bestraft worden in ons land. Dat heeft Jozef De Witte van het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding (CGKR) gezegd op Radio 1.

Volgens De Witte werd de Belgische wet op mensenhandel, die teruggaat tot 1995, op enkele belangrijke punten aangepast. Zo kunnen de boetes voortaan een pak hoger oplopen. De rechter kan de opgelegde boete namelijk vermenigvuldigen met het aantal slachtoffers. Dit geldt echter niet voor celstraffen, verduidelijkt De Witte. 

De Witte maakt zich sterk dat het om een belangrijke wijziging van de wet gaat, aangezien de beweegreden voor mensenhandelaars veelal economisch is. Wie hen hun inkomsten ontneemt, ontraadt hen dus in feite om hun praktijken van seksuele en/of economische uitbuiting verder te zetten. 

Geen derde betrokkene 

Daarnaast zal de wet ook breder kunnen worden toegepast. Zo hoeft er niet langer sprake te zijn van een derde persoon voor een veroordeling wegens mensenhandel. Ook wie het misbruik zelf pleegde kan terechtstaan op verdenking van mensenhandel. De Witte verwees daarbij naar de zaak van Marc V., de verpleger uit Asse die verschillende kinderen in België en in het buitenland misbruikte. Hij werd in juni vrijgesproken van mensenhandel omdat hij alleen had gehandeld. In de toekomst zal ook het individueel misbruik onder de noemer mensenhandel vallen, aldus De Witte. 

Nog volgens De Witte zijn er vandaag zo'n 800.000 slachtoffers van mensenhandel binnen de Europese Unie. Hij maakt gewag van een moderne vorm van slavernij. Tenslotte wijst hij erop dat mensenhandel niet enkel gedwongen prostitutie en economische uitbuiting omvat, maar ook de handel in organen. 

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig