Partijleden Berlusconi willen ontslag nemen uit parlement
Silvio Berlusconi (archiefbeeld) Foto: EPA

De parlementariërs van het Volk van de Vrijheid (PDL) van Silvio Berlusconi,hebben hun ontslag aangeboden aan hun fractieleiders in het parlement. Dat melden verschillende Italiaanse media. De parlementariërs deden dat uit protest tegen de veroordeling van hun partijleider. Ze zouden ook gratie willen vragen voor Berlusconi.

De parlementariërs namen de beslissing nadat ze vrijdagnamiddag in Rome hadden vergaderd met Silvio Berlusconi. De partijleider van de PDL kreeg daar een staande ovatie. Berlusconi sprak ook zijn wens uit om met zijn partij opnieuw naar de kiezer te trekken.

De parlementsleden van de PDL zijn bovendien van plan om naar de president te trekken en er gratie te vragen voor Berlusconi. Dat zou echter niet veel uithalen, aangezien volgens de Italiaanse wetgeving enkel de veroordeelde zelf om gratie kan vragen.

Berlusconi werd donderdag door het Hof van Cassatie veroordeeld tot vier jaar cel wegens fiscale fraude. Van de celstraf is echter al drie jaar kwijtgescholden als een gevolg van de amnestiewetgeving. De 76-jarige politicus moet wegens zijn leeftijd sowieso niet naar de gevangenis. Er moet nog gecommuniceerd worden of hij huisarrest of een taakstraf verkiest.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig