Tienduizenden islamisten hebben na het vrijdaggebed in Egypte tegen de afzetting van president Mohammed Morsi gedemonstreerd. In de hoofdstad Caïro stapten vrijdag de aanhangers van Morsi door verschillende wijken. Ook uit de havenstad Alexandria en uit al-Arish werden optochten gemeld.

De protesten blijven voorlopig vreedzaam. De politie had eerder overheidsgebouwen in Caïro met prikkeldraad en versperringen afgesloten, daaronder ook het grondwettelijk hof.

De islamisten willen dat president Morsi, die op 3 juli door het leger werd afgezet, terugkomt. Hij wordt op een geheime plaats vastgehouden.

Bovendien demonstreren ze tegen de geplande ontruiming van twee protestkampen van de beweging de komende dagen in Caïro. De voorzitster van de Nationale Vrouwenraad, Mervat Telawi, verwijt de Moslimbroeders dat ze in hun protestkampen kinderen gebruiken als ‘menselijk schild’.

Op de luchthaven van Caïro stegen duidelijk minder toestellen op dan op een normale vrijdag. Een medewerker van de luchthaven verklaarde dat vele vluchten wegens geringe bezetting werden geannuleerd, nadat talrijke passagiers hun reisplannen wegens de protesten van de Moslimbroeders hadden gewijzigd.