Brutale tiger-kidnapping werd in scene gezet
Een deel van de buit kon teruggevonden worden. Foto: cel

De brutale tiger-kidnapping die begin oktober vorig jaar de Antwerpse diamantsector schokte, is in scene gezet. Het slachtoffer van de overval, een jonge werknemer van een diamantbedrijf, had de overval zelf op poten gezet. Bij de roof werd voor 13 miljoen euro buitgemaakt.

Het verhaal klonk spectaculair. Op 11 oktober 2012 drongen drie mannen het appartement van een werknemer van het diamantbedrijf Kiran bvba in. De vrouw van de werknemer werd gegijzeld en hijzelf werd gedwongen de kluis met diamanten in het kantoor in de Hovenierstraat leeg te maken. Via een gsm en camera konden de gijzelnemers alles in het oog houden.

Na de roof werden de werknemer en zijn vrouw gekneveld. Bij de overval werd voor 13 miljoen dollar buitgemaakt.

Vijf mannen opgepakt

Maar de hele overval is in scene gezet, ontdekten de speurders. De voorbije dagen (tussen 22 en 29 juli) werden vijf personen gearresteerd. Het gaat om de 27-jarige werknemer van Kiran bvba, een 29-jarige tussenpersoon en de drie mannen die de tiger-kidnapping uitvoerden: een 48-jarige Armeense man en twee Tsjetsjenen van 30 en 43 jaar.

Vier van de vijf mannen zijn ondertussen aangehouden door de onderzoeksrechter. Ze worden verdacht van mededaderschap aan diefstal met geweld met verzwarende omstandigheden. Ze hebben hun betrokkenheid bij de overval toegegeven. De vijfde man, de Indische tussenpersoon, werd 30 juli op de luchthaven van Schiphol gearresteerd. Zijn uitlevering wordt ondertussen gevraagd.

Buit teruggevonden

Bij de geënsceneerde overval werd 13 miljoen dollar buitgemaakt. Een deel van die diamanten verdeelden de vijf mannen onder elkaar. Maar het grootste deel, ter waarde van 8,5 miljoen dollar, gaf de werknemer van Kiran bvba aan een vriend om te bewaren. Die buit kon op 31 juli 2013 in Antwerpen teruggevonden worden tijdens een huiszoeking.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig