Levenslang voor paar dat vierjarig jongetje folterde en doodde
Mariusz Krezolek en Magdalena Luczak. Foto: AFP

Een moeder en haar Poolse partner zijn in Groot-Brittannië veroordeeld tot een levenslange celstraf nadat ze het vierjarige zoontje van de vrouw hadden gefolterd en gedood. De kleuter werd onder andere uitgehongerd en ging maandenlang door een ware hel.

De 27-jarige Magdelena Luczak en haar 34-jarige partner Mariusz Krezolek trokken in 2006 van Polen naar Groot-Brittannië. In maart van dit jaar sloegen ze de vierjarige Daniel Pelka in hun woning in Coventry dood nadat ze het kind eerst minstens zes maanden op een mensonterende manier hadden behandeld en mishandeld.

Ondenkbare wreedheid

Tijdens een negen weken durend proces kwamen heel wat gruwelijke details naar boven over de ontberingen die de kleine Daniël te verduren kreeg. De zaak heeft de Britse samenleving diep geschokt. De Britten vragen zich onder andere af hoe het kan dat de sociale diensten niet hebben ingegrepen en de jongen niet hebben kunnen redden.

Daniel was maandenlang het slachtoffer van een ondenkbare wreedheid, aldus de rechter, die de moeder en de stiefvader vervolgens veroordeelde toe een levenslange celstraf.

Het jongetje sliep op een smerige en van urine doordrenkte matras en onderging de meest gruwelijke pesterijen. Zo werd hij door zijn moeder en stiefvader uitgehongerd tot op het punt dat zijn botten stopten met groeien, werd hij veelvuldig geslagen en moest hij zout slikken opdat hij zou overgeven. Ook werd de jongen in de badkuip met het hoofd onder water gehouden tot hij het bewustzijn verloor.

Hersenbloeding

Daniël stierf uiteindelijk aan een hersenbloeding na een klap op het hoofd. Het koppel wachtte echter 36 uur alvorens de hulpdiensten te bellen en lieten de kleuter alleen in zijn onderkomen kamer creperen terwijl ze zelf gingen slapen en seksuele betrekkingen hadden, zoals ze later op het proces zouden toegeven.

Bij de autopsie op het uitgemergelde lichaam van de jongen werden 23 verwondingen vastgesteld. Ook bleek het kind nog slechts 10,7 kilo te wegen en een wetsdokter vergeleek het gewicht van Daniël met dat van een slachtoffer uit een concentratiekamp.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig