'Snelrechtbanken van start na zomer'
Annemie Turtelboom. Foto: BDW

Vorig jaar waren ze aangekondigd, na de zomer gaan ze van start. De snelrechtbanken behandelen vooral kleine misdrijven, die de dader bekend heeft of waarbij hij op heterdaad betrapt is.

Snelrecht is niet nieuw. In Gent, Antwerpen en Brussel bestaan al zogenaamde snelrechtzittingen. Vorig jaar besliste Justitieminister Annemie Turtelboom (Open VLD) dat elk arrondissement een snelrechtbank krijgt. ‘Na de zomer gaan die in voege’, aldus de minister tijdens een werkbezoek aan de rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen. De snelrechtbanken moeten kleine misdrijven behandelen waarvan de dader de feiten bekend heeft of op heterdaad betrapt is.

Vanaf april volgend jaar treedt de hervorming van justitie in werking. Dan worden de huidige 27 gerechtelijke arrondissementen teruggebracht tot twaalf. Die schaalvergroting moet justitie efficiënter maken. Rechtbanken zullen zich ook meer kunnen specialiseren. ‘We zullen expertise kunnen centraliseren. Het heeft weinig zin om bijvoorbeeld ook in Turnhout een rechter te hebben die gespecialiseerd is in maritiem recht. Die kan beter in Antwerpen werken’, zei Turtelboom nog.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig