Het Brusselse parket heeft zeven jaar cel geëist tegen een Roemeens koppel wiens driejarig dochtertje in augustus 2012 om het leven kwam door ondervoeding en uitdroging.

Het kind leed aan een ziekte waardoor ze vaak moest overgeven, maar volgens het parket hebben de ouders bewust besloten haar geen eten en drinken meer te geven zodat ze zou sterven. De advocaten van de ouders betwisten dat en menen dat die de ernst van de situatie fout hebben ingeschat. De rechtbank doet uitspraak op 14 augustus.

Amper 6 kilo

Het waren de ouders zelf die op 8 augustus 2012 de hulpdiensten belden omdat hun driejarig dochtertje er erg slecht aan toe was. Toen de hulpdiensten aankwamen, bleek het meisje al overleden. Uit een autopsie bleek dat ze niet meer dan 6 kilo woog en om het leven gekomen was omdat ze al dagen niets gegeten of gedronken had. De 23-jarige moeder en de 26-jarige vader werden aangehouden.

Uit het onderzoek bleek dat het meisje aan een ernstige vorm van tubereuze sclerose leed, een zeldzame ziekte waardoor ze tumoren kreeg op de ingewanden en waardoor ze het zeer moeilijk had om voedsel binnen te houden zonder over te geven. Het parket is er echter van overtuigd dat haar ouders haar bewust hebben laten sterven. ‘De toestand van het kind ging zienderogen achteruit, elke normale ouder had haar naar een ziekenhuis gebracht’, zei de procureur.

Het parket wees er ook dat bij de politie bij een huiszoeking had vastgesteld dat er geen kruimel eten in de woning was, noch enig medicijn tegen tubereuze sclerose.

Onvoldoende begeleiding

Volgens de verdediging is er geen sprake van dat de ouders hun dochter zouden uitgehongerd hebben of de nodige zorgen zouden ontzegd hebben. 'Wel is het zo dat ze de ernst van de toestand onderschat hebben', gaven meesters Moisse, Callewaert en Petrillo toe.

Vooral de moeder, die bijna zwakbegaafd is, zou te blindelings vertrouwd hebben op wat de artsen haar vertelden. "Ze had een afspraak voor begin september en probeerde die tevergeefs te vervroegen, maar volgde intussen wel nauwgezet de instructies van de artsen op', zei meester Cédric Moisse.

In de ogen van de verdediging zijn ook die artsen in de fout gegaan, net als de mensen van het Office de la Naissance et de l’Enfant (ONE) en de naaste familie van het koppel. 'Deze mensen hadden nood aan omkadering en begeleiding en hebben die niet gekregen', pleitte meester Callewaert.

De verdediging wees er ook nog op dat het koppel een tweede dochter had, die in zeer goede gezondheid verkeerde.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig