632 meter voor China’s hoogste gebouw
Constructie van de Shanghai Tower. Foto: AP

De Shanghai Tower zal na afwerking in 2015 het hoogste gebouw van China zijn, maar morgen bereikt het al zijn toppunt. Dat midden in een economische terugval.

Die 632 meter is goed voor plaats twee in de rangorde van hoogste gebouwen, na het 828 meter hoge Burj Khalifa in Dubai. De gigant wordt het speerpunt van de zakenwijk Pudong, vooral bekend om zijn kenmerkende skyline (zie foto). De bouw van de Shanghai Tower startte in november 2008 en zal plaats creëren voor een vijfsterrenhotel met lobby op verdieping 101, kantoren, en talloze winkels, zegt aannemer Shanghai Tower Construction & Development Company. ‘Technisch gezien had hij hoger gekund. Maar dat was ons doel niet’, aldus CEO Gu Jianping.

Heel lang zal de Shanghai Tower trouwens niet op nummer 1 prijken in China. In 2016 opent het 660 meter hoge Ping An Finance Center de deuren in de zuidelijke stad Shenzhen. De Chinese bouwdrift is des te opmerkelijk nu de economische groei vertraagt. Dat houdt de Chinezen kennelijk niet tegen. Alleen dit jaar al werden 22 gebouwen hoger dan 200 meter afgewerkt. Volgens de raad voor hoge gebouwen doet geen enkel ander land beter.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig