VS telt minst werklozen in vier jaar
Foto: AFP

Door de creatie van 162.000 bijkomende banen bedroeg de werkloosheidsgraad in de Verenigde Staten in juli 7,4 procent. Dat blijkt uit de nieuwe maandcijfers van het minister van Arbeid.

Het aantal nieuwe banen ligt onder de verwachtingen van economisten die 180.000 bijkomende banen hadden voorspeld. Maar niettemin valt de werkloosheidsgraad terug tot 7,4 procent, het laagste niveau sinds december 2008.

Volgens de statistieken is dat nog net boven het werkloosheidspeil van december 2008, toen 7,3 procent van de beroepsbevolking zonder baan zat. Een jaar geleden, in juli 2012, zat nog 8,2 procent van de Amerikanen zonder werk. Twee maanden geleden bedroeg de werkloosheidsgraad 7,6 procent.

De cijfers wijzen op een dubbele tendens. Enerzijds gaan werknemers ervan uit dat ze voorlopig aan de vraag zullen kunnen blijven voldoen met hun huidige personeelsbezetting. Anderzijds neemt het consumentenvertrouwen en de autoverkoop toe, wat bedrijven als Amazon en Ford ertoe aanzet net meer personeel in dienst te nemen.

Volgens een analist die gecontacteerd werd door het persagentschap Bloomberg zullen, ‘zolang de vraag blijft toenemen, bedrijven hun productie en aanwervingen moeten blijven opvoeren’.