Badmintonbond: ‘Het wordt voor iedereen moeilijk’
Yuhan (links) en Lianne Than (rechts). Foto: Yorick Jansens

De Belgische delegatie die vanaf maandag in de Zuid-Chinese stad Kanton deelneemt aan het twintigste wereldkampioenschap badminton heeft het niet getroffen met de lottrekking. Dat zegt Franstalig technisch directeur Frédéric Mawet vrijdag aan Belga. De kans dat een van de vijf Belgische deelnemers door kan stoten naar de tweede ronde, acht hij eerder klein.

'Het wordt voor iedereen zeer moeilijk', voorspelt Mawet. Zo treedt Yuhan Tan, de Belgische nummer 1 en 91e op de wereldranglijst, in de eerste ronde aan tegen het veertiende reekshoofd, de Chinees Zhengming Wang. Die wedstrijd vindt maandag plaats vanaf 12.40 uur lokale tijd (6.40 uur in België).

'Het wordt voor Yuhan des te moeilijker omdat hij een overgangsjaar doormaakt nadat hij zijn studies hervat heeft', zegt Frédéric Mawet.

De zus van Yuhan, Lianne Tan, die op de Olympische Spelen in Londen nog een van de twee wedstrijden waar ze aan deelnam kon winnen, zal in Kanton niet van de partij zijn. 'Ook zij is opnieuw gaan studeren en staat momenteel wat ver op de wereldranglijst', legt Mawet uit.

Freek Golinski en Severine Corvilain treden in het dubbel gemengd als eerste Belgen aan op het WK. Maandag nemen ze het vanaf 10 uur op tegen het Russische duo Vitalij Durkin en Nina Vislova, die 62e gerangschikt staan. Golinski en Corvilain zijn 99e op de wereldranglijst.

Maandagmiddag, om 15.20 uur, speelt Corvilain al haar tweede wedstrijd. Samen met Steffi Annys neemt ze het in het dubbelspel op tegen de Taiwanezen Hsiao Huan Chen en Chia Wen Lai. Corvilain en Annys starten als 52e op de ranglijst - althans op papier - als favorieten tegen het als 83e gerangschikte Taiwanese duo.

Tot slot spelen Freek Golinski en Mattijs Dierickx (57e) maandagavond om 20.20 uur in het mannendubbel tegen het Thaise duo Songphon Anugritayawon en Sudket Prapakamol (71e).

Met vijf spelers is de Belgische delegatie minder talrijk dan tijdens het vorige WK, in 2011 in Londen, toen er acht Belgen meespeelden. De jongeren Maxime Moreels (150e van de wereld) en Marie Demy (156e) staan te ver op de ranglijst om deel te kunnen nemen.

De wedstrijden van de eerste ronde worden tijdens de eerste drie dagen van het toernooi afgewerkt. Er wordt met directe uitschakeling gewerkt, zonder mogelijkheid om als verliezer nog opgevist te worden. Het WK duurt tot 11 augustus.

Het wereldkampioenschap badminton vindt elk jaar plaats, behalve in de jaren van de Olympische Spelen. In 2014 gaat het WK door in Osaka, in Japan.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig