Tips voor wie zich ’s nachts onveilig voelt
Foto: rr

Voel je je onveilig wanneer je na een avondje uit alleen naar huis moet? Dan kan het helpen om je voor te bereiden op een noodsituatie. Sociologe, zelfverdedigingsdocente en schrijfster van ‘Mooi ontsnapt’ Irene Zeilinger geeft praktische tips om je veiligheidsgevoel te versterken.

- VOOR EEN VEILIGER GEVOEL -

Programmeer jezelf
Je kan je voorbereiden op een aanval. Het helpt om een film in je hoofd te laten afspelen waarin je een aanval ziet gebeuren en manieren bedenkt om te ontsnappen. Als het ooit moet, weet je sneller wat gedaan.

Parkeer veilig
Als je parkeert op een plek waar veel verlichting is en waar cafés of nachtwinkels zijn die openblijven tot in de vroege uurtjes, versterk je jouw veiligheidsgevoel.

Focus op wat je zelf kan doen
Wat kan je zelf doen als het mis dreigt te lopen. Kom je nog weg? Zijn er mensen die je kunnen helpen? Is je gsm voldoende opgeladen? Hoe kan je je verdedigen? Negeer je intuïtie niet, zo kan je voorzorgen nemen.

- ALS HET NODIG IS -

Adem met je buik
Zo ben je minder paniekerig en ‘vergeet’ je niet adem te halen. Veel vrouwen zijn bang dat de angst hen zal verlammen, maar door deze techniek is de kans klein.

Blijf kalm en vastberaden
Neem een stabiele houding aan met de benen lichtjes gespreid. Kijk ernstig en gebruik geen ironie of sarcasme. Dat kan zich tegen je keren. Loop ook niet angstig heen en weer of ga niet sneller stappen, dat signaleert dat je bang bent en maakt je een makkelijker slachtoffer.

Roep 'brand'
Roep ‘brand’, geen ‘help’. Brand is gevaarlijk voor iedereen, ‘help’ laat mensen onverschilliger waardoor ze misschien niet komen kijken. Als je roept, span je ook je buikspieren op en kan je eventuele slagen of schoppen beter incasseren. Het helpt ook om te blijven ademen.

Sla het nummer van de politie op
Sla het nummer van de politie op in je gsm. Als je tijdens een aanval panikeert vergeet je de makkelijkste telefoonnummers en verlies je kostbare tijd. Zeg meteen waar je bent (straat, stad...) aan de agent. Zo weet de centrale waar gezocht als je gsm het plots niet meer doet.

Loop weg
Je vermijdt het geweld door er hard van weg te lopen en je in veiligheid te brengen waar er volk is.

Meer weten over hoe je je veiligheidsgevoel kan versterken? Download de brochure van ‘Mooi Onstsnapt’ van Irene Zeilwiger via www.garance.be. Of bestel deze gratis bij het ministerie van Binnenlandse Zaken via Besafe.be. Interesse in een cursus zelfverdediging voor vrouwen? Informeer dan bij Garance (momenteel enkel in het Frans) of bij Terra Training and Coaching via www.terratraining.be.