Vande Lanotte: 'Lagere gsm-tarieven vanaf januari in index'
Foto: Photo News

‘Vanaf 1 januari worden de telecomtarieven op een volledig nieuwe manier berekend in de index.’ Zo reageert minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A) op het opiniestuk van Agoria, de federatie van de technologiesector, in De Tijd.

De werkgevers in de privésector hebben vorig jaar 1 miljard euro te veel aan lonen betaald omdat de index op verouderde gegevens voor het telecomgebruik steunt, zo stelden Agoria-topman Paul Soete en diens algemeen adviseur Frank Vandemarliere.

De auteurs betogen dat de telecomprijzen sinds 2008 met 28,7 procent zijn gedaald, maar daar wordt bij het berekenen van de index geen rekening mee gehouden.

Aangepast

Minister van Economie Johan Vande Lanotte antwoordt dat op 1 januari de telecomprijzen zullen worden verrekend op basis van een automatische monitoring door het BIPT. ‘Die krijgt elke maand de gehanteerde prijzen en de marktaandelen van de operatoren. Als mensen meer mobiel dan vast bellen wordt dat daar perfect in weerspiegeld.’ Wat de precieze impact zal zijn op de index, kan de minister nog niet becijferen.

De minister had eerder al aangekondigd dat vanaf volgend jaar de prijzen in de telecomsector sneller en gedetailleerder zullen geregistreerd worden voor de indexberekening. Telecomwaakhond BIPT kreeg onlangs de opdracht om zijn IT-systemen daarvoor in 2013 al aan te passen.

Te laat

Agoria is tevreden dat er een verandering komt, maar vindt het niet kunnen dat het pas op 1 januari gebeurt. Dan wordt er immers, zoals elke acht jaar gepland is, een volledig nieuwe index gelanceerd. ‘Men zou de hervorming nu al moeten doorvoeren, zodat de index effectief omlaag gaat. Op 1 januari wordt het nieuwe systeem gewoon de nulmeting.’

Volgens Vande Lanotte is er nog enkele maanden tijd nodig om het systeem op punt te krijgen. ‘Maar wij vragen deze hervorming al twee of drie jaar’, besluit Frank Vandemarliere van de federatie.