Executiedrug raakt op in Texas
Foto: Associated Press / Reporters

Texas, de staat met het hoogste aantal executies in de VS, overweegt om de doodstraf tijdelijk uit te stellen. De reden? De executiedrug pentobarbital raakt stilaan op.

De stof pentobarbital, die al vaak gebruikt werd om dieren te euthanaseren, wordt sinds juli 2012 ook gebruikt in als executiedrug. Daarvoor werd sodium thiopental gebruikt, maar er werd overgeschakeld omdat ook die voorraad opgeraakt was en later veel moeilijker te verkrijgen was. Momenteel heeft het gerecht nog een beetje pentobarbital ter beschikking, maar die voorraad vervalt in september.

In 2013 werden al elf gevangenen geëxecuteerd in Texas. Dat is meer dan in de rest van de Verenigde Staten samen. Er staan voorlopig nog vijf doodstraffen gepland in de staat, de volgende op 19 september. Maar dan is de huidige voorraad pentobarbital al vervallen.

‘We zijn er zeker van dat we de doodstraf zullen kunnen blijven uitvoeren, maar de executie in september zal misschien moeten worden uitgesteld’, luidt het bij het Texaanse gerecht. ‘Er zijn nog altijd andere mogelijkheden om aan de stof te raken en we kunnen ook nog opteren voor een andere stof.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig