Rusland verdedigt asiel voor Snowden
Foto: AP

Moskou heeft de scherpe kritiek van de Verenigde Staten op het door Rusland verleende asiel aan de vroegere NSA-medewerker Edward Snowden van de hand gewezen en Washington de schuld gegeven.

“De VS had de vluchtwegen afgesloten en liet Moskou geen andere keuze”, schreef de voorzitter van de buitenlandse commissie van de Doema, Aleksej Poesjkov, vrijdag op Twitter. De Verenigde Staten hadden het paspoort van Snowden voor ongeldig verklaard. De 30-jarige IT-expert had donderdag na een verblijf van meer dan vijf weken in de transitzone van de Moskouse luchthaven Sjeremetjevo voorlopig asiel in Rusland gekregen en de luchthaven verlaten. De Verenigde Staten reageerden “diep ontgoocheld”.

Snowdens Russische advocaat Anatoli Koetsjerena benadrukte dat de Amerikaan tijdens zijn een jaar durend voorlopig asiel vrij mag bewegen in het enorme land en mag wonen waar hij wil. Waar Snowden zich momenteel ophoudt, is onduidelijk. De klokkenluider heeft al jobaanbiedingen gekregen, onder andere van het Russischtalige sociale netwerk VKontakte. Koetsjerena, gelinkt aan het Kremlin, kondigde bovendien aan dat Snowden binnenkort de pers wil te woord staan. Hij moet echter eerst wat rust nemen na de inspanningen van de voorbije weken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig