Akkoord rond Chinese zonnepanelen goedgekeurd
Foto: AFP

De Europese Commissie heeft het akkoord tussen Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht en China rond zonnepanelen goedgekeurd.

‘De Commissie heeft bijna eensgezinde steun van alle lidstaten gekregen voor deze oplossing’, laat de Europese Commissie weten. De maatregelen worden van kracht op 6 augustus.

China en de Europese Unie raakten het vorige week eens over minimumprijzen voor Chinese zonnepanelen die in de EU worden ingevoerd. Volgens De Gucht zal het akkoord ‘de Europese markt van zonnepanelen stabiliseren en de schade herstellen die dumpingpraktijken aan de Europese industrie hebben aangericht’.

Wat het akkoord precies inhoudt, is niet bekend. Volgens EU ProSun, de belangenorganisatie van de Europese producenten van zonnepanelen, zou De Gucht met zijn Chinese collega overeengekomen zijn dat zonnepanelen tegen een minimumprijs van 55 tot 57 eurocent per watt geïmporteerd moeten worden. Die prijsvork zou van toepassing zijn op een maximaal volume. Zodra dat vastgestelde quotum overschreden wordt, zouden er alsnog hoge importheffingen betaald moeten worden.

Volgens EU ProSun is de prijsvork ‘exact het niveau van de huidige dumpingprijzen’. De organisatie stapt dan ook naar het Europees Hof in Luxemburg om het akkoord aan te vechten. jvt

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig