Waterverbruik lag gisteren vijf procent hoger
Foto: fvv

Het dagverbruik van het drinkwater in Vlaanderen gisteren/donderdag, in vergelijking met het gemiddeld dagverbruik van 2012, lag 5 procent hoger. Dat zegt AquaFlanders, de koepelorganisatie van de tien Vlaamse drinkwaterbedrijven.

West-Vlaanderen scoort een meerverbruik van 3 à 5 procent, maar de kustgemeenten vormen een opvallende uitzondering met een meerverbruik van 50 procent.

Ook in Oost-Vlaanderen zit het meerverbruik tussen 3 en 5 procent.

In de provincie Vlaams-Brabant komt het waterverbruik overeen met het gemiddelde verbruik van vorig jaar.

Antwerpen verbruikt 5 procent meer dan vorig jaar in de provinciehoofdplaats, de stad Antwerpen, en 10 procent meer in de rest van de provincie.

Voor Limburg had Aqua Flanders nog geen exacte cijfers binnen, maar het meerverbruik wordt ook daar op maximaal 5 procent geraamd.

“Globaal genomen ligt het verbruik nog behoorlijk laag in verhouding tot de temperatuur”, zegt Kathleen De Schepper, woordvoerster van AquaFlanders, de koepelorganisatie van de Vlaamse waterbedrijven. Er zijn volgens De Schepper drie factoren die dat geringe meerverbruik verklaren: “Er was de regen van het voorbije weekend, waardoor de regenwaterputten opnieuw gevuld zijn en onze klanten dat water kunnen gebruiken om de tuin te sproeien, de auto te wassen, schoon te maken. Daarnaast zijn veel mensen met vakantie, en zijn heel wat bedrijven momenteel nog gesloten door de zomervakantie.”