Chocolade doet ons romantische boeken kopen
Foto: rr

Onderzoekers aan de Universiteit Antwerpen hebben aangetoond dat de geur van chocolade de verkoop van romantische boeken stimuleert.

De Belgische onderzoekers observeerden tien dagen lang het gedrag van 201 klanten in een boekwinkel. Ze stelden vast dat de kans dat klanten door romantische novelles en kookboeken zouden bladeren 3,48 keer groter werd wanneer de winkel naar chocolade rook. De kans dat ze de boeken ook zouden kopen werd eveneens 5,93 keer groter. De zoete geur had minder effect op de verkoop van andere boeken (denk aan misdaadreeksen, reisgidsen en zakelijke bundels).

Uit voorgaande academische studies leerden we al dat chocolade ons humeur op een positieve manier beïnvloedt en dat de zoetigheid bij de meeste klanten ook plezier en opwinding opwekt. Op die manier zorgt chocolade ervoor dat we langer in de winkel blijven en meer aandacht hebben voor de aangeboden producten. De Belgische onderzoekers gingen nog een stapje verder en probeerden te achterhalen op welke manier geuren ons winkelgedrag precies beïnvloeden.

De Antwerpse studie bevestigt dat de aanwezigheid van een chocoladegeur een positieve uitwerking heeft op het gedrag van klanten en ervoor zorgt dat we minder gericht gaan zoeken in de winkel.