NMBS legt nog eens drie extra treinen naar kust in, Nederlandse spoorwegen schrappen treinen
Foto: katrijn van giel

Terwijl de NMBS deze zomer extra treinen inlegt naar de Kust, voeren de Nederlandse Spoorwegen vanmiddag een aantal treinen af.

Paniekvoetbal, noemt een Nederlandse belangenorganisatie het. Vanwege de tropische hitte rijdt de NS met minder treinen. Zo hopen we storingen als gevolg van de hitte sneller te kunnen oplossen, verklaart de NS aan NRC Handelsblad.

De wijzigingen doen zich enkel voor op een aantal trajecten in de Randstad, een metropoolregio in Nederland waarin Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht liggen. In plaats van vier zullen er vandaag maar twee treinen per uur rijden. Het is echt alle hens aan dek: er staan ook locomotieven klaar om eventuele gestrande treinen weg te slepen. ‘We willen snel handelen. Door lucht in de dienstregeling te brengen, ontstaat er geen filevorming en kan een nieuwe locomotief er snel zijn als een trein het begeeft’, zegt een woordvoerder.

NMBS legt extra treinen in

In België hanteert de NMBS de omgekeerde strategie. Het traject Gent-Oostende en Gent-Blankenberge wordt al de hele zomer voorzien van extra verbindingen. Vandaag werden nog drie extra treinen in real time ingelegd naar de kust. Eén trein had Blankenberge als bestemming, de andere twee gingen richting Oostende. Dat heeft woordvoerster Frieke Neyrinck gezegd.

De drie kusttreinen komen bovenop het zomeraanbod en de zes extra treinen naar de kust die de NMBS eerder deze week had ingepland.

Donderdag vervoerde de NMBS 65.000 reizigers naar en van de kust. Vrijdag zullen het er allicht minstens evenveel worden, verwacht Neyrinck.

Op 7 en 21 juli beleefde de NMBS al topdagen met telkens 70.000 reizigers die met de trein naar de kust pendelden.