Googelen op ‘snelkookpan’ en ‘rugzak’ zorgt voor politie aan de deur
Foto: issye (flickr)

Een New Yorkse journaliste en haar man kregen onverwacht een antiterreureenheid van de politie op bezoek. De aanleiding? Een Google-zoektocht naar ‘snelkookpannen’ en ‘rugzakken’.

‘Zes agenten van een antiterreureenheid klopten woensdag op onze deur. Op dat moment waren we ons niet bewust dat bepaalde woorden in Google opzoeken er voor zorgt dat je geprofileerd wordt als een terrorist. Iemand wiens job het is om mensen op het internet te bespieden, sloeg alarm bij het zien van onze zoekgeschiedenis.’ Zo begint schrijfster Michele Catalano haar blogpost op Medium.com .

Op het moment van het incident was de man van Catalano alleen thuis met hun twee honden. De agenten vroegen of ze het huis mochten doorzoeken. Ze bekeken welke boeken er op de boekenplank stonden, gingen langs in alle kamers en bestookten de man intussen met vragen. Van waar hij en zijn ouders afkomstig waren, waar zijn vrouw was, en of hij misschien een snelkookpan had, of een bom. De agenten beseften volgens Catalano al snel dat ze niet met terroristen te maken hadden, en dropen terug af.

‘Ik ben bang. En niet van de juiste dingen.’

Maar het bezoekje maakte haar wel bang. ‘Wat heb ik nog zoal opgezocht? Welke zoekopdrachten zijn op zich vrij onschuldig, maar maken iemand verdacht als ze gecombineerd worden met andere zoektermen?’, vraagt ze zich af. ‘We bevinden ons in de situatie waar we niets meer moeten verwachten van privacy. Ik ben bang. En niet van de juiste dingen.’.

Catalano was er van overtuigd dat toevallige internetzoekopdrachten naar snelkookpannen en een rugzak, gecombineerd met de nieuwsartikels die hun 20-jarige zoon bekeek over de bomaanslagen in Boston er toe hebben geleid dat de politie hen een bezoekje bracht - de aanslagen bij de marathon van Boston werden gepleegd met bommen die in zo’n snelkookpan zaten. Door de informatie die klokkenluider Edward Snowden aan het licht bracht over de spionageprogramma’s van de Amerikaanse inlichtingendiensten zou zoiets niet eens helemaal ondenkbaar zijn. De waarheid is echter iets genuanceerder.

Politie was getipt

Nadat het verhaal van Catalano gretig werd opgepikt door verschillende media, kwam de plaatselijke politie van Suffolk County met een mededeling. Ze bevestigden dat agenten naar het huis van Michele Catalano en haar familie zijn geweest, maar dat het niets te maken had met de zoekgeschiedenis van het gezin. ‘We hebben een tip gekregen van een computerbedrijf dat merkwaardige zoekopdrachten had geregistreerd op de computer van een ex-werknemer. Op de computer werd onder meer gezocht naar ‘pressure cooker bombs’ en ‘backpacks’, meldt de commissaris.

Intussen heeft Michele Catalano ook een update geschreven bij haar oorspronkelijke verhaal. ‘Op het moment van het politiebezoek waren we ons er niet van bewust dat het iets te maken had met de vorige job van mijn echtgenoot’, schrijft ze. ‘De indruk werd gewekt dat het omwille van onze persoonlijke zoekgeschiedenis was.’

‘Als het verhaal misleidend was, weet dan dat mijn enige intentie was om de waarheid te vertellen. Tot tien minuten geleden was wat ik schreef voor mij de waarheid. Ik was me niet bewust dat er andere factoren meespeelden.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig