Voeding steeds duurder, energie goedkoper
Foto: BELGA

De voedingsprijzen blijven in ons land sneller stijgen dan in de buurlanden, zo blijkt uit het kwartaalverslag van het Prijzenobservatorium dat speciaal in het leven werd geroepen om de prijsmechanismen van nabij op te volgen. Energie is dan weer goedkoper geworden.

De trend is algemeen: bewerkte levensmiddelen zoals brood, suikerwaren en zelfs wijn worden in België sneller duurder dan in de buurlanden. Maar ook voor niet-bewerkte levensmiddelen zoals vlees, groenten en fruit werd in het tweede kwartaal een inflatieversnelling opgetekend.

Het Prijzenobservatorium heeft ook goed nieuws voor de Belgische consument: voor het tweede kwartaal op rij is energie goedkoper geworden, méér dan in de buurlanden. In het rapport vindt u overigens een overzicht van onder meer alle producenten waarvan de prijzen het sterkst zijn veranderd.

Peter Van Herreweghe van het Prijzenobservatorium wijst er wel op dat de evolutie ten opzichte van de buurlanden 'afhankelijk is van het tijdstip waarop je naar de inflatie kijkt'. Ook tussen de buurlanden onderling zijn er grote verschillen. Zo haalt Frankrijk met een stijging van 1,4 procent het gemiddelde van de buurlanden naar beneden.

Groenten en fruit veel duurder

Bewerkte levensmiddelen werden van april tot eind juni gemiddeld 3,4 procent duurder dan vorig jaar. Dat is ongeveer dezelfde prijsstijging als in de voorgaande maanden, maar wel meer dan in de buurlanden, waar die producten gemiddeld 2 procent duurder werden. Uitschieters in ons land zijn wijn (+5% tegenover +2,2% in de drie buurlanden), suikerwaren en chocolade (+4,5% tegenover +1,1%) en brood en granen (+3,7% tegenover +1,7%).

Voor niet-bewerkte levensmiddelen bedroeg de prijsstijging gemiddeld zelfs 6,8 procent in het tweede kwartaal. In de drie buurlanden was dat gemiddeld 5,1 procent. Vooral fruit (+16,9%) en groenten (+6,1%) waren veel duurder dan vorig jaar.

Energie goedkoper

Daartegenover staat dat energie van april tot juni goedkoper werd in België, een trend die ook de eerste maanden was opgetekend. Gemiddeld lagen de energieprijzen 5,4 procent lager dan vorig jaar, met uitschieters voor aardgas (-9,2%), huisbrandolie (-7,7%) en motorbrandstoffen (-5,5%).

Elektriciteit werd slechts 0,8 procent goedkoper, doordat de dalende energiecomponent teniet werd gedaan door de hogere distributietarieven. België scoort hier beter dan de buurlanden, wat de CREG doet besluiten dat onze elektriciteit- en gasprijzen nu dicht bij het gemiddelde van de buurlanden liggen.

Inflatie

De lagere energieprijzen deden de totale inflatie in ons land met 0,6 procentpunt dalen (0,3 procentpunt in het eerste kwartaal). Gemiddeld bedroeg de inflatie in het tweede kwartaal 1,2 procent.