John Kerry voorziet einde drone-operaties in Pakistan
Nawaz Sharif en John Kerry. Foto: AP

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry gelooft in een nakend einde van de operaties met drones in Pakistan. ‘Ik denk dat het programma zal aflopen, het grootste deel van de bedreiging hebben we geëlimineerd’, aldus Kerry in een interview op de Pakistaanse televisie. Een concrete termijn is evenwel nog niet bekend.

Amerikaans president Barack Obama heeft een ‘heel reëel tijdsplan’ voor het einde van de drone-aanvallen, zegt Kerry. ‘We hopen dat dat heel binnenkort is.’ Obama ligt al enige tijd onder vuur voor het gebruik van onbemande vliegtuigen in de strijd tegen terreurnetwerk al-Qaida. In mei sprak Obama nog van ‘belangrijke stappen vooruit’. Hij kondigde toen aan de aanvallen te zullen terugschroeven.

Kerry ontmoette gisteren in Islamabad de nieuwe eerste minister Nawaz Sharif en legerleider Ashfaq Kayani, om de strategische dialoog opnieuw op gang de trekken. Net door de Amerikaanse drone-aanvallen is de relatie tussen de VS en Pakistan de laatste jaren vertroebeld.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig