Huisartsenopleiding zit in de lift
Toelatingsexamen arts. Foto: VUM

Steeds meer geneeskundestudenten kiezen ervoor om huisarts te worden. In 2008 was de afstudeerrichting nog een knelpuntstudie.

Tussen 2008 en 2012 steeg het aantal geneeskundestudenten die voor de huisartsengeneeskunde kozen met 71 procent. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Volksgezondheid die de Artsenkrant analyseerde.

Het aantal geneeskundestudenten dat voor een zogenaamde ‘specialisatie’ kiest, zoals pediatrie of interne geneeskunde, steeg in dezelfde periode ook met een kwart.

De toename van het aantal huisartsen in spe wordt, door de vergrijzende huisartsenpopulatie, door de sector toegejuicht. In 2012 was 65% van het aantal huisartsen ouder dan 50 jaar.

‘Dit is een zeer merkwaardige vaststelling’, zegt professor en huisarts Jan De Maeseneer in De Ochtend op Radio 1. In 2006 begonnen exact 100 studenten aan de opleiding huisarts, vandaag zijn dat er 216. Echt een spectaculaire stijging.’

Volgens een studie van De Maeseneer uit 1999 zou er vandaag een groot tekort aan huisartsen zijn. ‘We hebben daar dus werk van gemaakt. Zo biedt elke opleiding in Vlaanderen een stage bij een huisarts aan. Zo leren de studenten het beroep kennen.’

Opmerkelijk is dat de spectaculaire toename enkel geldt voor Vlaanderen. In Wallonië en het Brussels gewest steeg het aantal toekomstige huisartsen met respectievelijk 20 procent en 10 procent. Nochtans staat er in beide gewesten geen beperking op het aantal geneeskundestudenten, in tegenstelling tot Vlaanderen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig