Moto X: de eerste smartphone van Google en Motorola
Motorola Moto X Foto: AP

Telefoonmaker Motorola Mobility heeft donderdag de Moto X gelanceerd, de eerste smartphone die het bedrijf ontwikkelde sinds de overname door technologiereus Google vorig jaar. Met het nieuwe toestel wil Google de concurrentie opvoeren met Apple en andere technologiebedrijven.

Het financiële persagentschap Bloomberg meldt dat Google het moeilijk heeft om de waarde van de overname, die 12,5 miljard dollar bedroeg, te bewijzen. Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar was er maar een minuscule rol weggelegd voor Motorola in de smartphonemarkt, terwijl Samsung en Apple domineren. ‘Dit is een herlancering van Motorola’, zei ceo Dennis Woodside bij het persevenement voor de Moto X.

Google hoopt dat Moto X, een Android-toestel met een scherm van 4,7 inch, zich kan onderscheiden door de functie Touchless Control, die de gebruiker toelaat het toestel te bedienen via stembesturing. Zo reageert de Moto X altijd op “OK, Google Now”, waarna een commando volgt. Daarin verschilt de Moto X van de iPhone en Android-toestellen, waarbij eerst fysiek telefoonknoppen moeten ingedrukt worden voor de stembesturing geactiveerd is. Motorola benadrukt dat de functie batterijvriendelijk is.

Om de veiligheid te garanderen, moet het toestel de stem van de gebruiker kunnen herkennen en enkel daarop reageren. De sensoren van de Moto X moeten ook kunnen herkennen wanneer het toestel bijvoorbeeld in een handtas zit, of in een rijdende wagen ligt.

Daarnaast kan de Moto X door de gebruiker zelf ontworpen worden via “Moto Maker” op het internet. De gebruiker kan zo de kleur van de voorzijde, de achterkant en kleinere onderdelen van het toestel bepalen en een inscriptie toevoegen.

Aan technologiesite CNet zegt Woodside dat Moto X meer is dan enkel dit toestel, maar een heel nieuw merk voor Motorola. De komende tijd zullen er dus nog andere toestellen verschijnen in de Moto X-familie.

In Europa krijgen we deze Moto X voorlopig niet te zien. Vanaf begin september is het toestel verkrijgbaar in de Verenigde Staten, Canada en Latijns-Amerika.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig