Geen bonus voor nieuwe RBS-baas
Foto: EPA
De nieuwe CEO van de Royal Bank of Scotland zal dit en volgend jaar zeker geen bonus krijgen voor zijn werk in zijn nieuwe functie. Dat maakte de Britse bank bij de publicatie van zijn halfjaarcijfers bekend.

De Nieuw-Zeelander Ross McEwan wordt vanaf 1 oktober de opvolger van Stephen Hester, die zijn vertrek vorige maand aankondigde. De 56-jarige Nieuw-Zeelander werd vorig jaar binnengehaald als hoofd van de consumententak van de grotendeels genationaliseerde bank. 

De voorzitter van de bank Sir Philip Hampton zei dat de bank leiden een van de meest uitdagende jobs is in de zakenwereld. 'Vijf jaar na haar redding is RBS een veilige en sterke bank', zei hij.

McEwan krijgt een jaarsalaris van 1 miljoen pond (1,2 miljoen euro). Maar voor de rest van dit jaar en voor volgend jaar komt hij niet in aanmerking voor een bonus.

RBS boekte in de eerste helft van dit jaar een nettowinst van 535 miljoen pond (612 miljoen euro). Een jaar geleden werd nog een verlies van 2 miljard pond gerapporteerd. De totale inkomsten van de bank zakten met 1 miljard pond tot 10,6 miljard pond. De bank boekte 2,1 miljard pond aan afschrijvingen, tegen 2,5 miljard pond een jaar eerder.

De Britse overheid redde RBS in 2008 van de afgrond met een kapitaalinjectie van 45,5 miljard pond. Onder leiding van Hester, die kort na de ingreep werd aangesteld, werd de balans van de bank met 900 miljard pond ingekrompen en werden 41.000 van de bijna 200.000 banen geschrapt.

De Britse overheid, die voorzichtig denkt aan een privatisering van de bank, wil dat RBS zich nog meer gaat richten op de Britse markt. Hester stond daarom onder aanzienlijke druk om onder meer de zakenbank van het concern verder in te krimpen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig