Bart Swings rijdt naar goud op de Wereldspelen
Swings Foto: EPA

Bart Swings heeft de hoge verwachtingen volledig waargemaakt. De inline skater zegevierde donderdagnacht tijdens de Wereldspelen in Cali op de punten-afvallingskoers over tien kilometer. Op de sfeervolle Patinodrome Mundialista gleed de 22-jarige student uit Leuven alleen over de eindstreep.

Die laatste sprint leverde drie punten op, waarmee Swings Yan-Cheng Chen uit Taiwan passeerde. De Duitser Felix Rijhnen, die twee kilometer voor het einde demarreerde en Swings meekreeg, werd derde.

Swings tekende voor de zevende Belgische medaille tijdens de Spelen voor niet-olympische sporten. Daarmee is de oogst van vier jaar geleden, in Koahsiung, met nog drie wedstrijddagen te gaan, geëvenaard. De Belgen kwamen destijds thuis met twee goud, vier zilver en een brons; de tussenstand is nu twee goud, twee zilver en drie brons.

Swings had er alles op gezet om juist op het onderdeel dat hem als weinig anderen ligt, de titel te veroveren. ‘Er kan natuurlijk veel gebeuren’, had hij vooraf gezegd. ‘Maar ik weet dat ik sterk ben.’

Dat niet alleen, de aankomende ingenieur is ook gewiekst. Hij weet zich in Cali gesteund door bondscoach Jorge Botero, een Colombiaan die sinds kort de Amerikaanse nationaliteit heeft.

Botero, zelf voormalig wereldkampioen, erkent dat hij Swings als skater niets heeft te leren. Wel stippelden beiden een racetactiek uit en hielp Botero in het taxeren van de kracht van de Zuid-Amerikaanse tegenstanders.

Voor 7.000 toeschouwers rond de piste reed Swings voortdurend in de voorste gelederen. Swings pakte de eerste punten, zag aanvankelijk de Colombiaan Jorge Luis Cifuentes als zijn voornaamste tegenstrever, maar moest halverwege toezien dat Chen steeds meer punten sprokkelde. De Taiwanees had vijftien ronden voor het einde zelfs een voorsprong van zes punten.

Swings kreeg echter assistentie van Rijhnen, zijn ploeggenoot bij het toonaangevende merkenteam van Powerslide. Door zijn demarrage ontnam de Duitser Chen het initiatief. Vervolgens vormde Rijhnen een bruggenhoofd voor Swings, waarna de Belg in de laaste ronde zijn matchtsgreep voltooide.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig