In Ukkel is vandaag een temperatuur van 34,1 graden Celsius gemeten. Daarmee is deze dag de warmste van 2013 en de warmste 2 augustus sinds het begin van de metingen in 1833. Dat meldt weerman David Dehenauw.

Vrijdag 2 augustus is officieel de warmste dag van 2013 tot nu toe. De hoogste temperatuur, 36,5 graden, werd in Kleine-Brogel (Kempen) gemeten.

Ook in Zelzate en Deurne, waar het 35,1 graden warm werd, en Diepenbeek (35,0), werd het uitzonderlijk warm. 'De luchthaven van Oostende was het koudste plekje met 27,1 graden', zegt Dehenauw.

Het is van 19 augustus 2012 geleden dat het in Ukkel zo warm was. Ook toen werd het 34,1 graden. In Kleine-Brogel werd het toen 36,9 graden. Sindsdien werd er geen 36 graden meer gehaald.

Warmste 2 augustus

Vandaag is ook de warmste 2 augustus sinds het KMI de temperaturen begon te meten. Het vorige dagrecord dateert van 1921, toen een temperatuur van 32,2 graden geregistreerd werd.

De voorbije nacht was de warmste van het voorbije jaar. Het kwik zakte in Ukkel niet onder de 20 graden.

Vanavond is er in het uiterste westen van het land kans op onweer en in de nacht naar zaterdag komen verspreid in het hele land enkele regen- of onweersbuien voor. Zaterdagochtend trekken de buien weg naar Duitsland. Nadien wordt het van het westen uit opnieuw vrij zonnig bij 21 tot 26 graden.

Zondag is het droog met flinke zonnige perioden bij 22 tot 27 graden. Na het weekend wordt het nog wat warmer maar de kans op een bui neemt geleidelijk toe. In de tweede helft van volgende week gaat de temperatuur wat naar omlaag.

Ook augustus wordt zonnig

Juli was een bijzonder warme maand met veel zon en lange tijd weinig regen. Maar ook in augustus kunnen zonnekloppers hun hartje ophalen in eigen land. Volgens verschillende weermodellen belooft ook de tweede zomermaand overwegend zonnig en warm te worden.

Het KMI voorspelt op lange termijn wisselvallig zomerweer met soms regen en (onweerachtige) buien maar tussendoor ook mooie zonnige perioden en aangename temperaturen. Wellicht zakt het kwik maar een enkele keer onder de twintig graden.

Extra treinen en files op de weg

Dit warme weer lokt veel mensen naar de kust. De NMBS heeft extra treinen ingelegd. Vandaag zijn dat er zes. Zaterdag en zondag komen er zeven extra treinen bij bovenop het zomeraanbod met speciale ‘toeristentreinen’. Het Vlaams verkeerscentrum verwacht dit weekend ook vertraagd verkeer en files op de weg richting kust.

Voor de vakantiegangers is het oppassen voor kwallen. Door de tropische temperaturen zijn er kolonies kwallen opgedoken aan de kust. Als u wordt gestoken, kan u de wonde best spoelen met zeewater.  

Hoe wapenen we ons best tegen de hitte? Enkele tips.