Paviljoen Toyo Ito in Brugge niet langer beschermd
Foto: mvn

Het paviljoen van de Japanse architect Toyo Ito op de Burg in Brugge is niet langer geklasseerd. Dat weet Focus-WTV en wordt donderdagavond bevestigd door de burgemeester van Brugge, Renaat Landuyt (sp.a).

Het paviljoen werd in 2002 op de Burg van de West-Vlaamse provinciehoofdstad geplaatst omdat Brugge toen Europese culturele hoofdstad was. Het was de bedoeling dat het omstreden paviljoen er twee jaar zou blijven, maar het staat er vandaag nog steeds en is inmiddels verloederd.

Met de opheffing van de bescherming kan Brugge doen wat het wil met het paviljoen. “Dit laat ons nu eindelijk toe om zonder belemmeringen het volledig plein te herdenken”, aldus de burgemeester. Het idee om het Burgplein opnieuw aan te leggen, ligt al langer op tafel. “Het is een deblokkering van een politieke situatie.”

Waar het paviljoen zal komen, is nog niet bekend. “Er zijn gekke en minder gekke ideeën, van de reien tot het Lappersfortbos. Zelfs de Burg is niet uitgesloten, maar het mag het plein niet meer in twee snijden”, zegt Landuyt. Eén ding is zeker, het paviljoen zal niet zomaar afgebroken worden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig