De stad Mechelen gaat een ‘projectmedewerker deradicalisering’ aanstellen. De ambtenaar zal als een soort van supermanager fungeren voor de bestrijding van extremisme onder jonge moslims. Het gaat om een primeur voor Vlaanderen, zo schrijft Gazet van Antwerpen vrijdag.

De functie komt er dankzij de subsidies die minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet toekent om radicalisering onder islamjongeren te bestrijden. Ook Antwerpen en Vilvoorde ontvangen steun.

De projectmedewerker moet op verkenning gaan in de moslimgemeenschap en zicht proberen krijgen op eventuele bronnen van haatprediking en jongeren die vatbaar zouden kunnen zijn voor fundamentalistische boodschappen. Nadien moet de medewerker initiatieven nemen om de jongeren uit de greep van het fundamentalisme te houden. Dat project verloopt in samenwerking met jeugdwerkers en leidinggevende figuren binnen de moskeeën.

‘We denken dat dit meer zal helpen dan het geld van Binnenlandse Zaken spreiden over bestaande projecten’, zo licht eerste schepen Marc Hendrickx (N-VA) toe. In Antwerpen kiest het stadsbestuur er wel voor om de subsidie te gebruiken om de bestaande preventie te versterken, zo stipt de krant aan.

De personeelsdienst van Mechelen zal op 5 augustus een vacature voor de job openstellen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig