Berlusconi: ‘Een veroordeling zonder enige grond’
Foto: AP

“Een veroordeling zonder enige grond”. Zo heeft de Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi donderdag in een videoboodschap gereageerd op zijn definitieve veroordeling wegens fiscale fraude. Berlusconi beklemtoont in de boodschap dat hij politiek actief wil blijven.

“Ik heb nooit een systeem van fiscale fraude opgezet”, zo hield Berlusconi staande. De controversiële politicus en mediamagnaat verklaarde dat hij het slachtoffer is geworden van “een ongelooflijke reeks beschuldigingen en processen die geen uitstaans hebben met de realiteit”.

Berlusconi toonde zich strijdbaar. “We moeten politiek blijven bedrijven om alle noodzakelijke hervormingen te doen, in eerste instantie bij justitie”, zo stelde hij. De oud-premier voegde eraan toe dat hij Forza Italia opnieuw wil lanceren. Dat is de rechtse partij waarmee hij in 1994 in de politiek trad.

Het Italiaanse Hof van Cassatie bevestigde donderdag in Rome dat Berlusconi rechtsgeldig werd veroordeeld tot vier jaar celstraf wegens fiscale fraude. Het is zijn eerste definitieve veroordeling na vele processen. Van de celstraf is echter al drie jaar kwijtgescholden. Naar de gevangenis moet de 76-jarige politicus wegens zijn leeftijd niet.

Het Hof van Cassatie besloot anderzijds wel dat het hof van beroep zich opnieuw moet uitspreken over het aan het vonnis gekoppelde verbod om gedurende vijf jaar een openbaar ambt uit te oefenen. Een uitsluiting van Berlusconi uit de politiek kon ook de Italiaanse regering treffen. De centrumrechtse politicus is met zijn partij de belangrijkste coalitiepartner van de Democratische Partij van regeringsleider Enrico Letta.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig