‘Werkgevers betalen een miljard euro te veel’
Foto: BELGA

De werkgevers in de privésector hebben vorig jaar 1 miljard euro te veel aan lonen betaald omdat de index op verouderde gegevens voor het telecomgebruik steunt. Dat stellen topman Paul Soete van werkgeversfederatie Agoria en diens algemeen adviseur Frank Vandermarliere vrijdag in een opiniestuk in De Tijd.

De auteurs betogen dat de telecomprijzen sinds 2008 met 28,7 procent zijn gedaald, maar daar wordt bij het berekenen van de index geen rekening mee gehouden. De indexkorf geeft nog steeds meer gewicht aan vaste lijnen dan aan gsm en internet, terwijl die veel goedkoper zijn geworden.

Met een juiste weging zou de loonindexering sinds 2008 0,62 procent lager zijn uitgevallen. In dat geval zouden de bedrijven vorig jaar 1 miljard euro aan loonlasten hebben bespaard, en de overheid 600 miljoen euro, aldus Soete.

Agoria klaagt aan dat de aanpassing van het indexcijfer voor telecomdiensten uitblijft. De sectorfederatie vraagt bovendien een in de tijd gespreide compensatie voor wat de voorbije jaren te veel werd betaald.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig