‘Dringend nood aan goede islamleraren’
Foto: Photo News

Steeds meer leerlingen uit het GO! Onderwijs kiezen voor het keuzevak Islamitische godsdienst. Het Centrum Islamonderwijs vraagt echter dringend betere middelen en opleidingen om de stijgende vraag naar islamleraren op te vangen. Dat schrijft De Standaard in haar ochtendeditie.

Het keuzevak Islamitische Godsdienst zit stevig in de lift in het vroegere gemeenschapsonderwijs. In het secundair onderwijs steeg het aantal leerlingen van 10 (2005) tot 17 procent. In het lager onderwijs klom het aantal leerlingen van 13 (2005) naar 23 procent. “Gezien de stijgende vraag is er grote nood aan goede islamleraren en islamonderwijs op niveau”, stipt topvrouw Raymonda Verdyck van het GO! Onderwijs aan.

Volgens experts wringt daar soms het schoentje. “Er is een groot gebrek aan kwalitatief goed opgeleide leraren”, klinkt het bij imam en gewezen islamleraar Brahim Laytouss. “Het verouderde leerplan is nog onvoldoende aangepast aan de Vlaamse en maatschappelijke context. Dat kan een nefaste invloed hebben op toekomstige generaties. Inhoudelijk is er nog veel werk aan de winkel.”

Volgens voorzitter Mehmet Üstün van het Centrum Islamonderwijs is het voorbije jaar werk gemaakt van een nieuw leerplan en nieuwe leerboeken. Üstün beaamt wel het tekort aan opleidingen. “We doen ons best met de middelen die we hebben, maar er is geen infrastructuur in België om islamleraren fatsoenlijk op te leiden.”

Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet kondigde reeds een masteropleiding Islamitische theologie en godsdienstwetenschappen op academisch niveau aan. Zowel Verdyck als Üstün bepleiten echter meer specifieke opleidingen voor leraren.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig