Bondskanselier Kohl wou helft Turken weg uit Duitsland
Foto: REUTERS

Bondskanselier Helmut Kohl zag bij zijn aantreden in 1982 de Turken in Duitsland liever gaan dan komen. ‘Volgens kanselier Kohl moet het aantal Turken de komende vier jaar met vijftig procent verminderen - maar hij kan dat niet publiekelijk zeggen’, staat te lezen in geheime documenten die Groot-Brittannië na dertig jaar vrijgegeven heeft en die het weekblad Der Spiegel kon inkijken. Duitsland trok in de jaren 1950 en 1960 heel wat gastarbeiders aan, waaronder veel Turken.

In een gesprek met de Britse premier Margaret Thatcher verklaarde Kohl dat ‘Duitsland geen problemen heeft met Portugezen, Italianen en zelfs Zuidoost-Aziaten, omdat die zich goed integreren’. Maar de Turken ‘komen uit een zeer verschillende cultuur’, aldus Kohl. Als voorbeelden noemt hij ‘uithuwelijken’ en ‘zwartwerk’.

In 1983 probeert Kohl zijn plan daadwerkelijk uit te voeren. Turken die vrijwillig terugkeren krijgen van de sociale zekerheid 10.500 Duitse mark als vertrekpremie. Slechts 100.000 van de anderhalf miljoen Turken op dat moment gingen erop in.

In de loop der jaren matigde Kohl zijn ideeën, die in het Duitsland van vandaag als bijzonder rechts gezien zouden worden. In 1993 gaf hij alle derdegeneratiemigranten die in Duitsland geboren werden, recht op de Duitse nationaliteit.

De ironie van het lot wil dat Kohl in 2000 naar Istanbul trok om daar het huwelijk van zijn zoon met een Turkse ondernemersdochter te vieren.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig